Fruit

Achtergrond

Brede winkelsteun appels en peren verdwijnt

Het is de laatste week van de brede hardfruitactie van Jumbo.

De keten zal na 6 december de prijzen van Elstar, Jonagold, Goudreinette en Conference - als het goed is - weer normaliseren. Die prijsverlaging (€0,99) gold sinds de oogsttijd en lijkt bijgedragen te hebben aan de volumegroei dit jaar. Anderen zeggen dat het de prijsgroei juist remde.

Meer brede acties

Andere ketens lijken gestimuleerd door de brede actiesteun. Deze week hebben MCD, Agrimarkt en Poiesz de Elstar naar Jonagold in de aanbieding. Nettorama doet het met Conference en Doyenné du Comice. Uitzondering is Lidl die deze week (48) die zich eindelijk richt op een actie Elstar. De prijs voor de losse Elstar is €0,89, geen stuntprijs dus.

Vlot niet

In de laatste maand van het jaar kijken telers terug en vooral vooruit. Het vlot niet zo met de appelmarkt. De uitbetaalprijs Elstar is niet bijzonder, terwijl de volumes goed zijn en de oogst lager. Telers vragen zich af waarom de prijs niet hoger is in deze fase. Dat de afzetorganisaties verwachten dat het goed komt, geeft nog niet heel veel vertrouwen. Die omslag wordt niet voor de jaarwisseling verwacht.

Prijsplus

Bij Conference is het prijsniveau nu iets beter dan vorig jaar, blijkt uit de Belgische uitbetaalprijzen. De plus is minimaal ten opzichte van 2015: €0,01 met een uitbetaalprijs in week 47 van €0,46. Dat was wel €0,03 lager dan week 46 overigens. Ook de prijzen van Nederlandse Conference op Duitse groothandelsmarkten laat zien dat de prijs dit jaar boven die van 2015 ligt. Op de Britse groothandelsmarkten valt op dat de tweede klasse Conference 50% duurder is dan vorig jaar. Bij klasse 1 is het prijsverschil met vorig jaar kleiner.

Luxe appels bij AH

Acties bij Albert Heijn (deze week en volgende) draaien vooral om luxe appels en peren. Deze week is het nieuwe eetrijpe perensegment aan bod. De Conference en Doyenné (gelegd) gaan voor €1,69 per schaaltje. Volgende week gaat het hele appelschap (gelegd) in de aanbieding. De marktleider prijst de appels met 25% af. Dus Pink Lady en Jazz blijven met €2,24 de duurste gangbare appels, gevolgd door Kanzi en Fuji (€2,02) en daaronder Granny Smith. Daar tussenin is de biologische Elstar gepositioneerd (€2,17).

Of registreer je om te kunnen reageren.