Fruit

Achtergrond laatste update:8 jul 2015

Doordragende aardbeierassen onder de loep bij Verdi

Zo'n 150 bezoekers werden onlangs bijgepraat over de eerste ervaringen met doordragende rassen, die in demoproeven liggen bij aardbeienteelt en -kweekbedrijf Verdi (Jo Verkuijlen) in Heeswijk- Dinther. De bijeenkomst was naast Verdi georganiseerd door CIV, Mazzoni en Salvi en door DLV Plant.

Een van de proeven betreft een rassenvergelijking tussen met kleine frigo-planten van de rassen Ischia, Murano, Capri, (CIV) en Florentina, Favori (met tray- en A+ planten), Florina en Furore (Flevoplant). De teelt startte op 26 maart op stellingen met 6 planten per lopende meter, met de eerste oogst op 12 juni. In een tussentijdse inventarisatie na drie keer plukken ( de derde pluk was op 20 juni) werd gekeken naar de productie tot dan toe, en naar de gemiddelde brix-waarde. (afbeelding). Ischia scoorde op dat moment het hoogste qua vroegheid en qua brix. In de opvatting van CIV is Ischia  echter geen ras voor de toekomst, maakte CIV-vertegenwoordiger Johan Aelterman duidelijk.

Verder ligt er een plantafstandenproef met de rassen Ischia, Murano en Capri met vijf, zes en zeven planten per lopende meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.