Doorgaan naar artikel

‘Suzuki-vlieg mijdt knoflook’

Suzuki-fruitvliegen en knoflook, dat is een slechte combinatie, stelt fruitteler Wilbert van Laar in Landgraaf. Hij werkte afgelopen jaar regelmatig met wat knoflookextract in de voedingsoplossing in de teelt van blauwe bessen. “Het extract is dan blijkbaar zo onaangenaam voor de vliegen, dat ze uit het perceel blijven, zodat er ook geen kans is op vretende larven in de vruchten”.

“Toen ik het voor het eerst hoorde over het effect van knoflook op de Suzuki-fruitvlieg, geloofde ik er eigenlijk niets van”, aldus Van Laar. “Eerst zien, dan geloven. Er is zoveel spul op de markt wat fantastisch moet werken, maar dat in de praktijk niet waar maakt”.

Van zijn twee velden blauwe bessen, is een veld vanwege de ligging –want langs een openbare weg- moeilijk te spuiten. Op dit perceel gaf hij zeer regelmatig –tegen de avond- knoflookextract mee met de A- en B-bak. Op het andere veld werd Tracer tegen de fruitvlieg ingezet: met vergelijkbaar goed resultaat.

Wel vreesde Van Laar voor smaakbeïnvloeding door de knoflook. “Daar was ik best bang voor, maar in blinde smaakproeven bleek daarvan geen sprake; nog geen enkele zweem van knoflook”. Volgens hem werkt knoflook druppelen zelfs in een al door vliegen gekoloniseerd besmet gewas, doordat de larven onder invloed van de toevoeging uit de vruchten komen, waarna ze verdrogen.

Hoopgevende aanpak

Insectenonderzoeker Herman Helsen van PPO Randwijk, de laatste jaren veel bezig met de aanpak van de suzuki-fruitvlieg, kent de door Van Laar gevolgde aanpak niet. “Wellicht een idee deze toediening in een proef te toetsen”, oppert hij. Volgens Helsen wordt internationaal op diverse manieren met een breed spectrum middelen in allerlei gevoelige gewassen gepoogd de Suzuki-fruitvlieg te bestrijden, maar voor zover hem bekend gebeurt dat niet door het meedruppelen van knoflook met het watergeefsysteem. “In veldproeven waarbij knoflook wordt gespoten, is tot op heden geen betrouwbaar resultaat naar voren gekomen”, weet hij na een onlangs gehouden internationale bijeenkomst in Duitsland waarin onderzoekers zich bogen over de aanpak van de fruitvlieg. Over het resultaat bij Van Laar: “Goed dat de daar gevolgde aanpak tot tevredenheid leidt. Het is wat mij betreft te kort door de bocht dit tot een algemeen advies te formuleren, maar het is weer wel hoopgevend.”

Het knoflookextract waarmee Van Laar heeft gewerkt, komt van Pronafit in Kaatsheuvel. Dit bedrijf adviseert een dosering van 2 liter per hectare, met een interval van 5 à 7 dagen. Als richtprijs wordt 20 tot 22 euro per liter genoemd.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin