Doorgaan naar artikel

Residubeheersing aardbei kwestie van opletten

“Sommige actieve stoffen vind je opvallend lang terug na de laatste toepassing, houd daar rekening mee”. Het is een van de waarschuwingen van Sven Clemens van Berry Plaza naar aanleiding van een residuproef afgelopen zomer in een verlate teelt met Elsanta.

De DLV-onderzoeker presenteerde de uitkomsten afgelopen september tijdens de aardbeidemodag in Sint Oedenrode. Vanwege het belang besprak hij het onderwerp onlangs nogmaals tijdens een telersbijeenkomst bij Berry Plaza in Etten-Leur.



Aanleiding voor de ‘focus op residu’ zijn de bovenwettelijke eisen die bijna alle supermarkten stellen aan de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen op agrarische producten. In de residuproef werden vier gewasbeschermingschema’s getoetst: DLV-praktijk, Bayer, Syngenta en een schema met de van Biolchim afkomstige biologische plantversterker Loker. 



Vanaf de oogst werd op drie momenten de hoeveelheid en de aard van het residu op de vruchten bepaald. Daarnaast werden de gebruikte middelen  beoordeeld op hun effectiviteit. Het DLV-schema bestond volledig uit chemische middelen, Bayer en Syngenta zetten beiden in op twee nieuwe vruchtrotmiddelen die kort tegen een erkenning in de aardbeienteelt aan zitten. In het Bayer-schema werden vanaf de start van de oogst enkel biologische middelen ingezet. Zeker één biologisch middel hiervan zal op korte termijn erkend worden en zorgt voor een goede afweer tegenover onder andere meeldauw.

Vooraf plannen

Frupica was zeker 25 dagen na toepassing nog terug te vinden en dat gold ook voor het nieuwe vruchtrotmiddel van Bayer. “Met deze kennis is het zinvol om deze middelen vooraan in het gewasbeschermingsplan in te zetten”,  adviseerde Clemens. Ook het proefmiddel van Syngenta is minimaal 10 dagen traceerbaar als residu op de vruchten en kan het best gepositioneerd worden in het begin van het schema om geen residubelasting op het eindproduct te hebben.


Andere middelen: Topaz kon na  12-13 dagen nog worden terug gevonden, Flint en Teldor tot circa 20 dagen, en Switch minimaal 20 dagen.

 

In een overzicht:



Middel Werkzame stof Terug te vinden na
Topaz Penconazool 12-13 dagen
Flint Trifloxystrobine Circa 20 dagen
Teldor Fenhexamide Circa 20 dagen
Switch Fludioxinil en Ciprodinil Zeker 20 dagen

Frupica Mepanipyrim Circa 25 dagen
AC 2541 (Bayer) B1 en B2

Circa 25 dagen
Syn1 (Syngenta) S1 en S2

Zeker 10 dagen

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin