1 op 6 bedrijven met sneeuwschade in groente

25-02-2021 | Laatste update op 25-10 | |
- foto: Harry Stijger
- foto: Harry Stijger

Afgemeten aan de verdeling in het Westland hebben groentetelers veel minder schade van de sneeuw geleden dan siertelers.

Westland Adviesgroep in ’s-Gravenzande heeft ruim 60 schademeldingen ontvangen, waarvan het merendeel sierteeltbedrijven zijn. Van de meldingen zijn er 10 Westlandse glasgroenteteeltbedrijven met voornamelijk glasschade en nauwelijks gewasschade. De materiële schade beperkt zich tot 20 tot 30 kapotte ruiten, die allemaal al gemaakt zijn.

‘Sneeuwschade lijkt bij glasgroente mee te vallen’

“Bij de groentebedrijven hebben wij geen meldingen van kassen die ontzet zijn. Hier en daar is wel wat schermdoek kapotgegaan”, zegt verzekeringsadviseur Erwin Beek. “De sneeuwschade lijkt bij glasgroente mee te vallen. Wel is het nog even afwachten of er vanuit de goot geen schimmelziektes, bijvoorbeeld Phytohptora, met de sneeuw de kas in zijn gevallen en later alsnog voor gewasschade zorgen.”

PRO-IN Advies in Poeldijk heeft schademeldingen van twee groentebedrijven. Het gaat hier alleen om glasschades in respectievelijk de technische ruimte en corridor. Deze bedrijven hebben geen gewasschade.

Helpen met kennis en voorschotten

Interpolis heeft schades van meer dan 20 Westlandse groentetelers genoteerd. “Onze experts en specialistische gewastaxateurs richten zich samen met de ondernemers in eerste instantie op het herstel om zoveel mogelijk gewassen te redden”, zegt woordvoerder Annemarie van Dam. “Dat doen zij in overleg met de glastuinbouwondernemer en de herstel- en bouwbedrijven. Als eerste zijn noodwanden geplaatst en ruiten hersteld om verdere gewasschade te voorkomen. Behalve met onze expertise helpen we de ondernemers ook met voorschotten. Het kan nog wel lang duren voordat de schades volledig zijn hersteld.”

Stijger
Harry Stijger freelance redacteur
Meer over


Beheer