Doorgaan naar artikel

‘Mooie prei, weinig handel’

“Het staat er goed bij. We hebben bijna altijd wel goed plantweer gehad en het is vlot weggegroeid”, vertelt preiteler René Claasse in Boekel over zijn gewas.

Nu, en in de komende weken, is Claassse het ras Krypton aan het rooien, in een planting van half april. Voor dat plantwerk werkt Claasse al jaren met een 5-rijige Fédèle plantmachine met plantlepels. “In deze omgeving wordt ook veel prei geplant in ponsgaten, maar deze machine bevalt ons prima.” De grondbewerking voorafgaand aan de teelt bestaat uit ploegen en de grond aandrukken met een vorenpakker. De onkruidbestrijding is dit seizoen alleen chemisch gebeurd. “We schoffelen weleens, maar de inzet van Wing-P + Butisan is altijd goed gegaan.”

Roest in de grotere prei

Die vlotte weggroei werd ook niet gehinderd door de soms kurkdroge omstandigheden in de voorbije maanden. “We kunnen goed beregenen. Dat doen we met bronwater. Daar zit wel wat ijzer in, maar daar vind je op het gewas niets van terug.” Na de omslag naar de huidige vochtige omstandigheden is er in de grotere prei hier en daar wel wat roest te vinden. “Het stelt al met al niet zo veel voor, maar het is wel lastig dat we alleen kunnen spuiten met voorbehoedende middelen als Rudis en Amistar Top. Heb je de schimmel in het gewas, dan loop je achter de feiten aan.”

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Na Krypton volgen de rassen Nunton en Poulton. “Die plantingen staan er nu ook netjes bij, maar de druk van trips is wel hoog geweest. We hebben het nu onder controle, met Tracer is dat goed gelukt. Nu is het een kwestie van bijhouden, met Tracer en met pyrethroïden. Dat geldt trouwens ook voor de schimmels: bijhouden, en niet wachten met ingrijpen.”

Vanwege de vlotte weggroei, kan de bemesting beperkt blijven. In de loop van de teelt gaat er 350 kilo NPK 118-0-18 op. Dat gebeurt in rijenbemesting met 10 rijen tegelijk.

Stroef

Terug naar de huidige stand van zaken: zo tevreden als Claasse is over de kwaliteit van de prei die hij nu aan het rooien is, zo stroef gaat de afzet. “De handel zou beter moeten, er gaat te weinig weg. Maar het is vakantie, hè”. Na het ras Krypton volgen Nunton en Poulton, vervolgens Cherokee voor de oogst in oktober/november, en daarna Pluston en Aylton.

De laatste planting was op 3 augustus met het ras Harston voor de bewaring.

Mooi spul

Op percelen die nu leeg komen, komt Italiaans raaigras als groenbemester. “Daarmee gaan we normaliter door tot half oktober. Later vrijkomende percelen zaaiden we in het voorjaar in, maar daar zijn we enkele jaren geleden mee gestopt. Zo’n gewas kan zo veel vocht uit de grond trekken, dat het uiteindelijk té droog wordt.” Claasse maakt geen gebruik van drijfmest: “dan kom ik niet meer uit met de stikstofaanvoer. Ik rijd wel veel uit de champignonteelt afkomstige dekaarde uit. Dat spul is erg mooi voor de structuur.”

Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin