Doorgaan naar artikel

‘Goed sturen met temperatuurvoelers in de rug’

“Tja, hoe moet ik het seizoen tot nu toe omschrijven”, reageert aspergeteler Frank Hereijgers wat weifelend op de gestelde vraag.

“De productie is bij ons vergelijkbaar met andere jaren, maar de prijs valt tegen. Gelukkig hebben we onze winkel, daar kunnen we zelf de prijs bepalen. Al met al is het geen geweldig seizoen en ik denk ook niet dat er nog veel in de prijs zal veranderen”, concludeert hij op 31 mei. Naast de winkel gaat de afzet naar enkele handelaren en naar Veiling Zaltbommel.

Matige start

De eerste asperge oogstte Hereijgers half maart uit zijn verwarmde teelt onder minitunnels met Backlim. “De prijs was toen net weer een beetje aangetrokken. Onze winkel hebben we pas net voor Pasen geopend, omdat we die hebben uitgebreid en aangepast. De eerste maand hadden we daarom te maken met de veilingprijzen. Het was een matige seizoenstart.”

Minder losse koppen

De verwarmde Backlim wordt verwarmd met de restwarmte van de kas waarin gestookte glasaardbeien staan. Door de ervaring van vorig jaar warmde Hereijgers de asperges wat rustiger op. “Daardoor was de kwaliteit beter. We hebben minder last van losse koppen gehad.”

Temperatuurvoelers

Dit jaar werkt hij voor het eerst met twee temperatuurvoelers van Bosch die op drie plaatsen in de rug de temperatuur registreren. “Je kunt het temperatuurverloop mooi volgen. Als je in het veld moet gaan meten, ben je meestal te laat om nog bij te sturen. Nu konden we dat op tijd doen door wat bij te stoken of de folie bijtijds te draaien.”

“Je ziet ook mooi het na-ijleffect boven de kop van de plant. Na een zonnige dag zie je pas aan het einde van de nacht dat daar de temperatuur is bereikt die eerder al bovenin de rug gemeten werd.”

Gestopt bij Fortems

Bij Fortems is Hereijgers gestopt met oogsten en heeft hij de folie verwijderd. “De witte kant lag al langer boven om het gewas te remmen. Dat werkt wel, maar met die zon erop zie je toch dat de temperatuur boven de kop van de plant oploopt tot zo’n 20 graden. Dan steek je vrij veel losse koppen en haal je de kwaliteit niet. Daarom zijn we daar maar gestopt.”

Het perceel werd vervolgens bemest met 600 kilo DCM Mix 5 per hectare. De onkruidbestrijding pakt hij in eerste instantie mechanisch aan door de looppaden te bewerken. “Als er dan weer nieuw onkruid komt, pakken we dat chemisch aan door onder door het gewas te spuiten.”

Geen afbreekbare folie

In de verwarmde teelt legt hij na het stoppen met steken normaal gesproken biologisch afbreekbare folie. “Daar zijn we dit keer helaas niet aan toe gekomen. Die folie werkt goed tegen het onkruid en het houdt de warmte in de rug als je na het stoppen gaat afbouwen met stoken.”

T-tape erop of ernaast

Ook legt Hereijgers T-tape op de ruggen op de percelen waar de oogst stopt. “Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan. We hebben aan het einde van het jaar alles opgeruimd en leggen nu de aanvoerslangen terug. Daar komt dan nieuwe T-tape aan.”

“Op de percelen waar al gewas op staat, leggen we ze dit jaar in het looppad. Bij Fortems komt de T-tape wel weer op de rug te liggen, want daar gaat dat nog gemakkelijk. Het speelt nu nog niet, maar in de herfst is het wel een voordeel dat het gewas droog blijft.”

In de jonge aanplant werden al eerder buizen gelegd om te beregenen. “Dat was ook goed voor het onkruid. Ik heb mijn trekker klaar staan om er een keer doorheen te schoffelen. Daarna beregenen we ze opnieuw.”

Kien op aspergehaantje

In het dit jaar geplante perceel is rond 20 mei een behandeling tegen het aspergehaantje uitgevoerd. Dat staat nu op de rol voor alle percelen waar loof op staat, zoals de verwarmde teelt en het perceel dat voor het eerste jaar geoogst is. “We moeten dat met dit weer even goed in de gaten houden.”

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin