Doorgaan naar artikel

‘De witlofmarkt is net zo veranderlijk als het weer’

Peter Kortstra forceert in Marknesse witlof van eind september tot begin juni. Daarnaast teelt hij zo’n 10 hectare tulpenbollen. “Zo hebben we heel het jaar wel werk, ik heb het niet over geld”, grapt Kortstra op 20 april.

Samen met zijn vrouw Karin vormt hij de maatschap Kortstra-Kwant. Ze forceren al 30 jaar witlof. “We hadden soms goede witlofseizoenen, maar vaak matig tot slechte. We zijn ook wel eens op zoek geweest naar een vervangend gewas, maar witlof forceren is niet zomaar een gewas telen. Het is bijna een manier van leven.” Wekelijks oogst hij 200 vierkante meter. Dat is goed voor een productie van circa 15.000 kilo witlof. Per jaar verwerkt de maatschap zo’n 15 hectare wortels. Ze telen ook wortels voor collega’s.

Roodlof moeilijke handel

Kortstra produceert naast witlof ook al jaren roodlof. “Dat is een moeilijke handel. Bij iets te veel aanbod is de markt al snel verstoord. Tot nu toe was er eigenlijk maar één ras, Redoria, en de zaadproductie daarvan verliep vaak moeizaam. Dat reguleerde de markt enigszins. Nu verschijnen er nieuwe rassen die voor iedereen beschikbaar zijn. Dat betekent niet veel goeds voor de marktprijs. Ik weet daarom nog niet of ik weer roodlof ga zaaien of dat ik afwacht wat de markt het komend seizoen gaat doen. Roodlof heeft een kostprijs van circa € 2,- per kilo. Zelfs met Pasen was de prijs niet hoger dan € 1,40, dat is te krap.”

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Eerder slijtage

De rassen bij witlof zijn Topscore, Flexine en Vintor. “Met Topscore starten we al in november en eind april oogsten we dit jaar de laatste. Dat is ook wel eens zes weken later geweest, maar dit jaar lijkt Topscore wat eerder versleten en vinden we het niet erg dat Topscore op is.” Toch ligt de productie nog op zo’n 80 kilo per vierkante meter, maar het vraagt meer aandacht om de pitgroei in de hand te houden. “Zeker omdat bij ons de trek 23 in plaats van 21 dagen duurt.” Verder doet het ras zijn naam wel eer aan. “Het is een topper in het veld en in de trekcel.”

Afweging Flexine

De trektemperaturen zijn 15 graden water en 14 lucht. Na Topscore komt Flexine en voor een goede vulling gaan de temperaturen dan 2 graden omhoog. In andere cellen komt Vintor met weer lagere temperaturen. Verder is het trekregime afhankelijk van hoe het lof zich ontwikkelt. “Komende week gaan we de eerste Flexine oogsten en kunnen we bekijken of het ras voor ons een toegevoegde waarde heeft. Dan maken we de keuze of het ras weer gaan zaaien.”

Wispelturige markt

De maatschap Kortstra-Kwant is lid van telersvereniging Best of Four. “Via Best of Four is met name The Greenery afnemer van ons witlof. Op dit moment zijn de prijzen zeer slecht. Als we pech hebben, kan dit wel eens tot ver in de zomer aanhouden. Ik las begin februari marktberichten dat voor de komende maanden niets een goede witlofprijs in de weg zou staan. Blijkbaar is de witlofmarkt net zo veranderlijk als het weer.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin