Doorgaan naar artikel

‘Zo komen we uit met de eis voor Butisan S’

Het afzetseizoen van sluitkool loopt bij de Firma Engel in Oudkarspel achter op zijn schema. “Met de rode kool gaat het iets beter dan met de witte, maar het valt gewoon tegen met de vraag.”

“Blijkbaar is Europees gezien genoeg voorhanden, met name in Polen schijnen ze nogal veel te hebben zitten. Bovendien zijn onze kolen wat kleiner aan de maat en die zijn onder deze omstandigheden nog lastiger te verkopen. Het loopt dus niet helemaal lekker”, aldus Arno Engel op 22 maart over zijn kool die via The Greenery verhandeld wordt. “We hebben nog wel een paar duizend ton te gaan, waarvan een paar honderd ton best al weg had mogen zijn. Tenslotte is het al bijna april, dus het begint toch op te schieten.”

AWB Kantelaar

Bij de verwerking over de sorteerlijn maakt hij gebruik van een AWB kantelaar die wat verder over de kop gaat dan gebruikelijk. “Het voordeel is dat de kisten altijd leeg zijn en dat ze mooi rollen waardoor ze nauwelijks beschadigen. We hebben die kantelaar sinds vorig jaar en hij bevalt ons goed.”

Van oud naar nieuw

Normaal levert Engel tot augustus. “Juli/augustus is de periode dat ook de nieuwe kool weer op de markt komt. Dan willen wij onze oude kool weg hebben om de nieuwe niet in de weg te zitten. Toch zit er wel een verband, want meestal is het zo dat als de oude kool goed aan prijs is, dat voor de nieuwe kool ook geldt. Zijn de prijzen slecht, dan zijn ze dat voor de nieuwe kool meestal ook. Dat verband zit er meestal wel tussen.”

Planten besteld

Half april gaan de eerste nieuwe geplant worden. De planten zijn besteld. “Dat moet je in december/begin januari al doen, dus inspelen op hoe het bewaarseizoen verloopt, kun je niet.” Collega’s hebben onder vliesdoek al geplant, maar Engel doet dat niet vanwege zijn lange bewaarseizoen. “Dan zitten onze eigen kolen elkaar al in de weg, dat moeten we niet hebben.”

Aanpassing rassenkeuze

Bij de rassenkeuze moet hij enige aanpassingen uitvoeren, omdat enkele rassen van Bejo niet meer beschikbaar zijn. “We hebben altijd wel zo’n 10 rassen, want we telen 32 hectare en we moeten rassen hebben voor de korte en lange bewaring, maar ook in verschillende maten. We telen wel rassen die zich al bewezen hebben.”

Kunstmest strooien

Omdat hij niet vroeg plant gebruikt hij ook geen vloeibare kunstmest om de planten aan de groei te krijgen. “Dat is voor die latere plantingen niet nodig. We strooien voor het planten KAS en een mix van snel en langzaam werkende stikstof. Verder strooien we NPK en magnesium voor de kwaliteit en de bewaarbaarheid.” De percelen werden voor de winter al geploegd.

Aanpak onkruiden

De onkruidbestrijding voer Engel uit vóór het planten. “Met kopeg voorop de trekker werken we Devrinol plus Sultan in. Dat doen we sinds vorig jaar en de resultaten waren goed. Met daarna nog een keer schoffelen hebben we het onkruid goed onder duim weten te houden. Het voordeel van deze aanpak is dat je op percelen waar soms 3 jaar achter elkaar kool staat, ook uitkomt met de eis dat je in 3 jaar maar 2 liter Butisan S mag toepassen. Per jaar gebruiken we op die percelen nu maar een halve liter per hectare. Dat is dus nog minder dan wat mag.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Arno Engel

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin