Doorgaan naar artikel

‘Trips is echt een onhoudbaar probleem’

“Het kan nu wel even, ik ben toch aan het ploegen”, reageerde Kommer Jongejan op woensdag 1 november op de vraag of hij even tijd heeft om Groenten & Fruit telefonisch te woord te staan.

Dat is dan dankzij de gps aan boord van zijn trekker. “Sinds dit voorjaar planten en poten we onze spruiten een aardappelen met gps. Je moet er even mee leren omgaan, maar na een paar dagen denk je: waarom heb ik dit niet tien jaar geleden al aangeschaft? Gaat het goed, dan zit je lekker op de trekker en kom je ’s avonds nog uitgerust thuis. Maar het is ook weleens fout gegaan hoor, dan krijg je soms de neiging het hele boeltje in de sloot te parkeren …”

Eerst laten rotten

Jongejan is aan het werk op aardappelland. De aardappels zijn een paar dagen eerder gerooid. “Daar heb ik bewust lang mee gewacht. Er zat een natte plek in dat veld, de aardappelen heb ik daar eerst laten wegrotten. Dat werkte goed; het rooien ging vlot, met een goed product.” De prijsvorming voor de piepers is minder fraai. “Er is te veel, de productie ligt 10% hoger dan vorig jaar.”

Nieuw middel onmisbaar

De prijsvorming voor de spruiten ligt – na een lichte daling – stabiel op 50 tot 60 cent per kilo, met nette producties. Jongejan oogst nu in het ras Octia, na het ras Irene. “Die Irene stond er lang goed bij, totdat er alsnog trips in kwam. Het frappante is dat ik er niet een heb gevonden, maar er nu wel de schade van heb. Het is al zo vaak gezegd, maar trips is echt een onhoudbaar probleem; er ligt een toelatingsaanvraag voor nieuwe insecticiden, die moeten er komen. Zo niet, dan vraag ik me af of elke teler nog de moed houdt spruiten te blijven telen.”

Gelegerde stammen

De Octia is tripsvrij, met af en toe een geel blaadje aan de spruiten. “Probleem is vooral dat dit gewas op sommige plekken tegen de wereld is gegaan. De planten stonden er perfect bij, totdat het na wat droge weken begon te regenen. Ik heb in minder stikstof gegeven dan vorig jaar, maar door die neerslag kwam die bemesting wel meteen vrij. Dat gaf wel groei, maar geen stevigheid. We hebben een extra man bij de plukker lopen die gelegerde stammen afhakt en aangeeft. Nog even doorpakken.”

Misschien voorsorteren

Het volgende ras is Martinus; die staat wel overeind, maar met veel wormsteek. “Ik moet nog zien of die oogstbaar is zonder voorsorteerder op de plukker. Daarna volgt Staedia, die staat er ook kaarsrecht bij, maar nog met fijne spruiten. Volgens Cees zijn die over drie weken goed. “Daar reken ik op.” Light Leaf Spot is geen probleem. “Ik hoor er niemand over, houden zo.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Kommer Jongejan

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin