Doorgaan naar artikel

‘Vanuit de sloot weer water op preiperceel’

Theo, Maarten en Frank Wolters sloten op dinsdag 14 juni in Stramproy het bewaarseizoen voor hun prei af.

“Het was een vrij matig seizoen. De prei was heel wisselend van kwaliteit. Het is niet voor niets dat er vrij goede prijzen zijn betaald, maar dan wel voor de kwalitatief goede prei en die was er niet zo heel veel. De mindere prei is minder goed betaald. Daarbij komt dat je er meer werk mee hebt en je navenant ook geen kilo’s uit die rekken haalt. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan was het bewaarseizoen maar heel gewoontjes”, aldus Theo op 16 juni.

Schot in vroegste prei

In de nieuwe prei startte Wolters op vrijdag 11 juni. “We zijn in de vroegste planting rustig aan begonnen. De productie valt nog niet mee, maar we zijn dat perceel aan het uitrooien om in de koelcel te zetten. In de tweede en derde planting begint zich namelijk al schot te vormen, dus dat hopen we op deze manier in de eerste planting voor te zijn.”

Alles uitgespoeld

Verder is het vooral vreselijk nat in en rond Stramproy. “Alle stikstof en voedingselementen die uit kunnen spoelen zijn uitgespoeld. De gewassen gaan van de kleur af, ze groeien niet en maken dus ook geen kilo’s. Op de lagere plekken hangen de planten gewoon slap; die zijn compleet van de wortel. De grond is verzadigd, dus er zit ook geen zuurstof meer in de grond. Die situatie duurt nu al zo’n twee weken. De grond opentrekken gaat niet, maar heeft ook geen zin; het zou meer modder verplaatsen zijn. Je moet er gewoon vanaf blijven en maar kijken wanneer je wel iets kunt uitrichten, anders verniel je ook nog heel de grondstructuur.”

Water uit de sloot

Een perceel met uien heeft onder water gestaan en is droog gepompt. “Dat helpt dan even, maar bij de volgende bui staat het weer blank. Het is zelfs zo dat er hier op een plaats vanuit de sloot weer water het perceel op stroomde. Het waterschap moet hier maar eens goed de situatie komen bekijken, want aan de afwatering in het gebied klopt het een en ander niet.”

Schimmels aanpakken

De vroegste rassen zijn Chinook en Capito, daarna volgt over 2 tot 3 weken Krypton. Wolters vreest voor de problemen die zich de komende weken gaan openbaren. “Op Fusarium kun je wachten, schimmels als Phytophthora en Alternaria natuurlijk ook. Op dit moment is de eerste roest al te vinden. Kortom, zo snel als het kan gaan we daartegen bespuitingen uitvoeren op de percelen waar dat nodig is.”

AUTEUR: STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin