Doorgaan naar artikel

‘Vroege broccolirassen was even puzzelen’

De firma Weel in Lutjebroek teelt broccoli, bloemkool (vroege, herfst en winter), rode kool en wittekool. Dit laatste gewas gaat dit jaar de teelt van groene kool vervangen, vertelt Jack Weel op 20 april. Hij is met zijn broer en ouders een van de firmanten en in deze periode vooral bezig met planten en grond bewerken. “Er moet nog wel veel gebeuren. Het is net een beetje droog aan het worden. We zitten hoofdzakelijk op kleigrond, normaal zouden we in deze tijd de diepe grondbewerking doen, maar daar is het gewoon nog te nat voor. De percelen die nog leeg zijn proberen we nu zo veel mogelijk ondiep te bewerken, tegen het onkruid. Dat doen we volvelds. Tegelijk nemen we de rijpaden mee, zodat die ook mooi vlak komen te liggen.” Die paden liggen elk jaar op hetzelfde plek.

Andere rassenkeus

De eerste broccoli ging rond 13 maart de grond in, dat was aan de late kant. Normaal valt de start rond 1 maart. Vorige week zat er zo’n 20 hectare in. De rassenkeus is dit jaar anders dan vorig jaar. Normaal wordt jaarrond gewerkt met Iron Man, vertelt Weel, maar door een tegenvallende zaadproductie, lukt dat deze keer niet. “Pas vanaf week 16 zijn we gestart met Iron Man. Dat zou aanvankelijk pas week 18 zijn.” De alternatieven voor de vroegste teelten zijn Eos (Sakata), Vicario (Rijk Zwaan), Covina en Malibu (beide Bejo). “Een aantal van die rassen kennen we al. Met een aantal collega’s doen we al een aantal jaren rassenproeven. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Vloeibare meststoffen

Weel is tevreden over het groeiverloop, al zit er door het uitblijven van wat hogere temperaturen nog niet zo veel tempo in. Vanaf week 16 worden alle plantingen – tegelijk met planten – bemest met uitsluitend vloeibare meststoffen: fosfaat via een uitloopje onder de plantkouters en stikstof langs elke rij planten. In de weken ervoor is de stikstofbemesting gesplitst: zowat de helft ging er volvelds met korrels op, de rest in vloeibare vorm tijdens het planten. De onkruidbestrijding vraagt extra aandacht, gezien de níeuwe gebruiksbeperkingen voor de werkzame stof in (onder andere) Butisan S. Die stelt dat er in 36 maanden maximaal 2 liter per hectare gebruikt mag worden. “Dan moet je toch andere oplossingen gaan zoeken, door minder werkzame stof te spuiten, of middelen met andere werkzame stoffen te gebruiken.”

Wild weg zien te houden

Zo’n 15 hectare lag vorige week onder doek. “Op een gegeven moment is het doek gewoon op”. Verder lukt het redelijk goed het wild weg te houden. “Het vraagt wel wat werk, zoals het inschrijven van de percelen en de daarbij behorende jagers voor het Faunafonds (www.faunaschade.nl). Ik probeer zoveel mogelijk te regelen voordat de drukte van de oogst begint.” Als er schade ontstaat, kan dat zo gemakkelijker en snel gemeld worden, en kan ook een machtiging voor bejaging en een eventuele schadevergoeding worden aangevraagd. Weel hoopt zijn eerste broccoli in de eerste week van juni te oogsten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Weel

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin