Doorgaan naar artikel

‘Topscore, daarmee kun je alle kanten op’

Dirk is met zijn 33 jaar de op een na jongste vennoot van witlofkwekerij Spruit in Nibbixwoud. Zijn ouders Roel en Marian en zijn broers Thijs en Koos zijn de andere vennoten. Een klein deel van de productie gaat naar Japan, daarnaast levert het bedrijf wortelen aan een Japanse trekkerij.

“Daar hebben we een goede samenwerking mee.” Anders dan in eigen land gaat de witlof er per stuk over de toonbank, als groente, maar meestal als garnering, waarbij ze de blaadjes per stuk gebruiken. De prijzen liggen er ook op een wat ander niveau, met gemiddeld 1 euro per krop. De kroppen worden per stuk in flowpack verpakt, gaan op vrijdag op het vliegtuig, en liggen op dinsdag in het winkelschap.

Met Topscore aan de bak

In de trekkerij staat momenteel het ras Topscore. “Dat is een gemakkelijk ras”, aldus Dirk enthousiast. “Je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Het is ideaal voor flow-pack. Ga je voor de kilo’s dan is dat ook goed te doen; dan worden het net Chinese kolen. We trekken momenteel 70 kilo per vierkante meter. Daar zijn we tevreden mee, maar 80 kilo zou ook vlot kunnen. Een groot voordeel van jonger oogsten is dat de verwerking lekker vlot verloopt.” De trek start met 17,5 graden Celsius watertemperatuur, afbouwend naar 15 graden. De luchttemperatuur is in het begin 16 graden, en op het einde 14 graden. “Dat is voor deze tijd redelijk normaal, in elk geval voor ons.”

Keus partij-afhankelijk

De wortels worden los opgezet, of verenkeld. “Lijkt het erop dat we door te verenkelen te weinig kilo’s op de bak krijgen, dan blijven de rekken eruit. Die keus is puur partij-afhankelijk. We sorteren onze wortels zelf, in de maat 3,25 tot 5 centimeter. Dat vinden we optimaal. Maar hebben we een partij die aan de fijne kant van die sorteerbreedte zit – en gaan er te veel wortels in een bak – dan verenkelen we.”

Tegenvallende Bingo

Voorafgaand aan Topscore werden de rassen Atlas en Bingo getrokken. Atlas was goed, maar Bingo viel wat tegen. “Om met Bingo een goede krop te oogsten, heb je een vrij dikke wortel nodig. En de trekperiode is aan de korte kant; je kunt er tot in de loop van december mee doorgaan, dan moeten de wortels wel op zijn. We hebben Bingo tot half januari getrokken, dat blijkt gewoon te lang.”

Het is de bedoeling met topscore door te gaan tot april, daarna is het de beurt aan Flexine en Vintor.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin