Doorgaan naar artikel

‘Broccoli-ras Iron Man bewaren we voor in de zomer’

De vroegste planten van Martijn Kikstra in Wieringerwerf werden rond Sinterklaas gezaaid. Hij heeft net als vorig jaar belichte planten bij de plantenkwekerij in Wervershoof staan en er komen 22 trayplaten met planten uit Spanje.

“Ik heb van de plantenkwekerij begrepen dat de planten zich goed ontwikkelen. Broccoliplanten groeien niet zo snel als bloemkoolplanten, dus die hebben minder last van het zachte weer. Ik denk dat we ze volgens plan in de eerste week van maart geleverd krijgen en dag begint er weer een nieuw seizoen.”

Beperkt zaad Iron Man

Kikstra kiest bij de vroegste plantingen voor alleen Parthenon, omdat hij Iron Man wil gebruiken voor in de zomer. “Van Iron Man is nou eenmaal beperkt zaad beschikbaar. Parthenon is weliswaar een paar dagen later, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Ik bewaar het zaad van Iron Man liever voor in de zomermaanden, omdat het ras in juni als het normaal gesproken warm is goed voldoet en er voor die periode eigenlijk geen goede alternatieven zijn.”

Grondbewerking uitgesteld

Aan de grondbewerking is Kikstra nog niet toegekomen. “De zwaarste percelen zijn eerder al geploegd, maar voor de rest is het nog veel te nat geweest. Zelfs op percelen waar nooit water op staat, is het te nat om te bewerken. Als je nu al aan de slag gaat met zware machines, dan rij je alles kapot. Hopelijk krijgen we een droog begin van het voorjaar, voordat we aan het planten willen. Dat zou welkom zijn, want de bemesting moeten we ook nog doen. Eén voordeel: er kan in ieder geval ook nog niets uitspoelen.”

Hopen op goede start

Ook de structuur van de grond is door het uitblijven van een flinke vorstperiode niet optimaal. “Misschien krijgen we nog wat vorst, maar eigenlijk zit je daar steeds minder op te hopen. Aan de andere kant zou het voor de grond wel goed zijn. Als het uitblijft en het blijft ook nog nat, dan maken we in ieder geval geen goede start”, aldus Kikstra op 10 februari.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin