Doorgaan naar artikel

’35 hectare schade door hagel en/of water’

Het courgetteseizoen zat er voor John Reijnders in Castenray (Limburg) rond half oktober op. “De herfstteelt is eigenlijk de enige waar we geen problemen mee hebben gehad.”

De voorjaarsteelt had te kampen met wateroverlast; op 23 juni viel de flinke hagelbui en door al het water kon de zomerteelt pas later geplant worden. “Maar in de herfstteelt hebben we een bovengemiddelde productie gehaald en is het met de afzet via telerscoöperatie Fossa Eugenia al met al toch op een redelijk niveau uitgekomen.”

Goede rassen

De herfstrassen waren Dunja, Aloha en Opera en nog verschillende proefrassen. “Die waren allemaal goed, al komt dit natuurlijk ook door het goede weer voor courgette. Hierdoor was ook de ziektedruk goed in de hand te houden met een bespuiting tegen bladluizen en 1 à 2 keer tegen echte meeldauw.”

Brede weersverzekering

Sinds 2013 heeft Reijnders een brede weersverzekering. “Ik heb daar ieder jaar wel een beroep op moeten doen, door hagel of dit jaar door wateroverlast. Dit jaar was het natuurlijk helemaal raak, want we hadden toch ruim 35 hectare met schade door hagel en/of wateroverlast. Ons areaal is de laatste jaren gestegen en daarmee worden de risico’s steeds groter. Op dit moment denk ik dat we voor volgend jaar weer een gewasverzekering afsluiten.”

Bolcourgettes afgeoogst

Ook met de bolcourgettes in de koude kas was het half oktober gedaan. “De tweede planting stond al vroeg in de grond en mede door de warmte in augustus en september ging het gewas snel achteruit. Toch was de productie nog redelijk. Omdat het een koude kas is, kun je de teelt in het najaar niet veel rekken, want het weer wordt donkerder en de nachten langer en kouder. Je zou ze later kunnen planten, maar dat gaat dan weer ten koste van de productie.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
John Reijnders

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin