Doorgaan naar artikel

‘Geluk heb je voor biologische spruiten wel nodig’

Chris van der Sterre in Bleiswijk vertelde begin juni dat er voorafgaand aan het uitplanten van zijn biologische spruiten van de rassen Steadia, Nautic en Neptuno enkele rekken planten door elkaar waren gegaan.

Hierdoor staan Nautic en Neptuno “als een dambord” door elkaar. Aanvankelijk bestond het idee dat het verschil in groeitijd tussen beide rassen wel vijftig dagen kon zijn. “Zoals ik het nu bekijk, kunnen ze na gelijktijdig toppen best eens gelijk geplukt worden. Een meevaller.”

Weinig problemen met melige koolluis

De problemen met melige koolluis vallen mee, aldus Van de Sterre eind vorige week. Dat is vooral met dank aan de larven van gaas- en vooral van zweefvliegen. “Ongelooflijk hoe massaal de luizen geparasiteerd worden. Vorige week zat de Steadia bovenin zowat helemaal onder de luis. Ik heb vanochtend weer gekeken: bijna alles is opgeruimd.”

Nog geen bespuiting met Tracer

Spuiten met Tracer – toegestaan – gebeurt (nog) niet, omdat daarmee ook die nuttige insecten het loodje leggen. “Wel is wat zorgelijk dat in de spruiten soms achter een schutblaadje een luisje zit. Net als je onderin ook aangetaste spruiten vindt. Ik verwacht dat ik wat hoger moet plukken. Daarom begin ik binnenkort met toppen, om zo veel mogelijk spruiten ‘bovenin’ te krijgen.” Het aantal koolmotten nam vorige week ook toe, “maar dat aantal is niet zo dat dat nu problemen geeft.”

Groei is gelijkmatig en vlot

De groei is het hele seizoen gelijkmatig en vlot. De laatste weken is op de kopakkers wel een enkele plek met terugval waarneembaar. “Daar is wat meer gereden. Ik wil binnenkort aanvullend volvelds biologische kippenmestkorrels strooien. Dan zijn de voedingselementen ook in september en oktober beschikbaar.” Er is twee keer beregend. “Dat geeft een gigantische verschil met niet beregenen. Mijn haspel is 40 meter te kort om alles te bereiken, dus ik kan dat zien.”

Broedplaats voor emelten

De spuiten staan op oud grasland, een broedplaats voor emelten. “Ik weet nu alles van die beesten. Mijn voorlichter vertelde dat als de grond bovenin droog is, ze niet naar boven komen. Dat geluk heb je misschien ook nodig voor biologische spruiten.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin