Doorgaan naar artikel

‘Alles loopt op rolletjes met oogstschema prei’

Bij Vergeldt Vegetables in Tienray werd afgelopen week de laatste zomerprei geplant. “We hebben tot en met de laatste plantingen kunnen werken met Marokkaanse losse planten”, vertelt Ton Vergeldt. De eerste zomerprei ging op 5 maart de grond in, vervolgens werd er twee keer per week geplant.

Ook de herfstprei zit in de grond; deze werd eind april gezaaid. Daarmee zit het zaaien en planten er nu op tot de tweede helft van juli, als de winterprei wordt geplant. “We hopen begin juni te starten met het oogsten van de zomerprei. Het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken. De temperatuur is de laatste weken wel wat laag, maar dat heeft nog geen effect op de stand. Verder is het gewas gezond, groeit mooi door en er zit geen schot in.”

Indien nodig voert Vergeldt komende week een bespuiting uit met Decis, tegen trips, en met de bladbeschermer Amistar. “Dit laten we over aan de loonwerker, die al het spuitwerk voor ons doet.”

Vergeldt koos bij de zomerprei voor Krypton en voor het Enza-ras Chinook, dat als eerste kan worden gerooid. Dit laatste ras is nieuw voor de broers Vergeldt. “Tot nu toe doet Chinook het prima; deze prei staat er mooi bij en groeit sneller weg dan veel andere rassen.”

Ook de herfstprei van het ras Krypton ligt ‘vrij aardig’ op schema, wat groei betreft. “En dat ondanks het feit dat het de laatste tijd niet zo warm is. De komende weken spuiten we nog tegen trips en onkruid. Daarna gaan we over op mechanische onkruidbestrijding; hiervoor hebben we de beschikking over een schoffelmachine en een rijenfrees. Eigenlijk loopt het op dit moment op rolletjes.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin