Doorgaan naar artikel

Goed idee is goud waard

Een kleine honderd deelnemers trokken gisteren met verse inspiratie huiswaarts uit Wageningen, na de Inspiratiedag Vollegronds Groenteteelt.

De boekenweek barst morgen weer los. Veel schrijvers aan het woord in de media. Daarbij valt geregeld het woord inspiratie. Alsof je er met dat ene briljante idee ook meteen zo ongeveer bént. Nee, zegt de schrijver, dan begint het werk pas. Een boek is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie.

Gisteren ging het op de Inspiratiedag Vollegronds Groenteteelt van Groenten & Fruit en Vollegrondsgroente.net niet over die 99 procent hard werk, maar over die ene procent inspiratie. Dat ene procentje, dat maar al te vaak wordt overgeslagen. Dat is althans de stellige mening van suikermaïsteler en stierenmester Giel Hermans. “Laten we eerst eens gaan stoppen met produceren zonder na te denken, leer iets nieuws en verzin iets anders”, aldus de man die in 2011 de Agrarisch Ondernemer van het jaar werd. En die nu nog steeds een eenmanskartel voor suikermaïs vormt, die vanuit zijn leunstoel kan besluiten niet te leveren als de prijs die de supers hem bieden hem niet bevalt.

Dergelijke voorbeelden van succes kunnen evenzeer inspireren als confronteren. Ook de andere sprekers kwamen vertellen over hun geslaagde strategieën. Bijvoorbeeld op de markt voor biologische groente waar product tekort is en Green Organics en haar telers dus goed geld verdienen. Of over local for local, waarmee Willem & Drees bewezen hebben dat economische en logistieke wetmatigheden van de tuinbouwketen zomaar kunnen worden herschreven.

Het nadeel is dan: die gaten in de markt zijn dus al gevuld. Achteraf kunnen die ‘mazzelaars’ makkelijk praten. Maar niet getreurd. Hermans had nog wel een ideetje over. Zelf kon hij ze in Limburg niet goed telen vanwege de kou in het voorjaar; maar voor Nederlandse artisjokken voor Nederlandse klanten ziet hij een prima markt. Want wij kunnen hier, bijvoorbeeld in Noord- of Zuid-Holland, gewoon een mooiere artisjok telen dan in het ziektegevoelige Zuid-Europa.

De 1 procent inspiratie is geleverd, nu de 99 procent transpiratie nog. En dan: succes níét verzekerd.

 

Klik hier voor meer details over de Inspiratiedag Vollegronds Groenteteelt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin