Doorgaan naar artikel

‘Wij zijn echte fans van het ras Cumulus’

“Het loof sterft netjes af”, concludeert Jan van Gerven in Oirschot. “Vorig jaar ging dat te snel, dan heb je minder opslag van suikers. Nu ziet het er goed uit.” Enkele nachtvorsten versnelde het proces wel aanzienlijk. “Cumulus en Gijnlim zijn al verder afgestorven, maar dat is normaal.”

In november of december volgt de bewerking met frezen en ruw opploegen. Een paar hectare worden dan ook ‘echt’ opgeploegd en al voorzien van folie (wit boven). “Tenminste, als het droog genoeg is. Het voordeel is dat we dan in februari zeker vooruit kunnen als we minitunnels gaan zetten. Het nadeel is dat de grond onder die folie kan uitdrogen, dus daar moet je in het voorjaar dan wel nog wat aan doen.” Van Gerven heeft voor 3 hectare aan traditionele mini-tunnels en voor 5 hectare aan M-bogen. “Voor de vroegste gebruiken we de traditionele, omdat die nog een paar dagen vroeger zijn. De M-bogen gebruiken we in ieder geval op de lange percelen (400 meter), dat scheelt een hoop gesjouw.”

Compost uitrijden

Na de loofbewerking wordt op de percelen die dat nodig hebben compost uitgereden. De hoeveelheid is afhankelijk van een grondmonster. Van Gerven kiest waarschijnlijk voor groencompost. “Ik heb er net nog over zitten bellen. Groencompost is wel wat duurder dan compostaarde, maar die is ook meer afgerijpt. Daardoor onttrekt groencompost bij de vertering minder zuurstof aan de bodem, dat is ook beter voor het bodemleven.” De compost blijft op het veld liggen tot in het voorjaar, wanneer het doorgewerkt wordt.

Cumulus mooie asperge

Dit jaar werd nieuw aangeplant en ook voor komend jaar staat weer 7 hectare op de rol. “De maïs is er net af”, stelt Van Gerven op 22 oktober vast. “Als we de uitslagen van de grondmonsters binnen hebben, gaan we compost rijden. In het voorjaar volgt het spitten en planten.” De rassen worden Cumulus (4 hectare), Herkolim (1) en Backlim (2). “Wij zijn echte fans van Cumulus. Dat is een mooie asperge voor verkoop in onze winkel en aan de horeca. Daarnaast willen we spreiding over het seizoen.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin