Doorgaan naar artikel

‘Weer inspelen op de nieuwe witlofpennen’

Ronald Kalter is in de omgeving van IJsselmuiden op 8 oktober druk met het rooien van zijn eerste nieuwe pennen. Hij startte een week later in verband met de rijpheid, maar inmiddels is de inhoud van de wortel naar wens. Ook de uniformiteit is goed.

“Deze pennen zijn ook goed opgekomen, daar zat ik niet over in. In volgende partijen kan dat minder zijn, maar het lijkt erop dat het al met al toch mee gaat vallen.” Hoeveel pennen er precies van een hectare komen, kon Kalter in de hectiek van het rooien op die donderdag nog niet beoordelen. Een paar dagen later blijken er dat zo’n 190.000 te zijn. De gerooide pennen gaan naar de koelcel bij een temperatuur van 1 graad Celsius.

Extra aandacht

Over veertien dagen gaat hij de eerste nieuwe pennen opzetten van het ras Atlas. “Ik heb het met de oude pennen wat gerekt; enerzijds vanwege de rijpheid van de nieuwe en anderzijds omdat het sorteren van de nieuwe het nodige werk met zich meebrengt.” Ook is het oogsten van het witlof van nieuwe pennen in het begin altijd wat lastiger. “Het is weer even wennen en het vraagt meestal wel een mannetje extra. En de forcering vraagt extra aandacht, want je moet toch weer even inspelen op dat nieuwe spul.” De laatste pennen van Vintor zullen er half november doorheen zijn. De watertemperatuur zit bij Vintor momenteel op 15,5 graden Celsius, dalend naar 13,5 graden. De luchttemperatuur zit daar een graadje onder.

Afzet gaat goed

Over de afzet is Kalter te spreken. “Rond de euro per kilo, dat loopt dus aardig.” De productie en de kwaliteit zijn goed. Ook van eventuele andere problemen is geen sprake.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin