Doorgaan naar artikel

‘We zijn toe aan een nieuw broccoli-herfstras’

“Moeilijk”, reageert Meindert-Jan Botman in Oostwoud op de vraag hoe het staat met de kwaliteit van zijn broccoli. “Het is nat, met deze weersomstandigheden is schermrot best een probleem. Maar ik weet het binnen de perken te houden met bladmeststoffen.”

De wijsheid daarover heeft hij opgedaan naar aanleiding van proeven op proeftuin Zwaagdijk. Hier ligt broccoli-onderzoek dat door broccolitelers zelf is gefinancierd.

Betrouwbaar product

Botman zit nu in de rassen Koros en  Iron Man, in vergelijkbare oppervlakten. Met name Iron Man ras is gevoelig voor schermrot, weet hij. Midden vorige week schatte hij de uitval tijdens de oogst op zo’n 20 procent, “maar wat we wel snijden is dan ook goed; we zetten een betrouwbaar product in de markt, met een goede houdbaarheid.” Hij vervolgt: “Je weet gewoon dat schermrot vanaf deze periode problemen kan geven. In oktober gaat de groei er bovendien ver uit, met koude nachten. Dan moet je niet te veel vocht hebben.”

Iron Man naast Koros

De komende weken neemt het aandeel Koros nog wel wat toe vanwege de eerder genoemde mindere gevoeligheid voor schermrot, en omdat het een wat sneller groeiend ras is. “Dat paste eind juli het beste bij de grond die toen pas beschikbaar kwam.” Botman blijft evenwel ook tot het eind van het seizoen doorgaan met Iron Man, mede door het ontbreken van voor hem passende alternatieven: “Ik kan slecht uit de voeten met rassen als Parthenon en Steel. Die groeien bij wijze van spreken nog op ‘niets’, daarmee krijg ik veel te weelderige banen. Ik heb Iron Man nu naast Koros, in de hoop dat er nieuwe rassen voor deze periode aankomen; we zijn echt toe aan een nieuw herfstras.”

Slakken lusten broccoli

Na de vele regen in de afgelopen weken zijn diverse percelen nog bijbemest met kalksalpeter, of met kalkammonsalpeter. De druk van slakken is nog vrijwel nihil – dit in tegenstelling tot de situatie bij spruitkool – hoewel slakken ook graag broccoli lusten. “We hebben wel slakkenkorrels langs de randen van het perceel gestrooid.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin