Doorgaan naar artikel

‘Het wordt een lang bloemkoolseizoen’

“Het groeit niet snel”, stelt Chris Devroe in het West-Vlaamse Ardooie vast. “De laatste planting is van 5 augustus, het ras is Anique. Ik schat in dat we die tegen nieuwjaar pas kunnen oogsten. In tegenstelling tot vorig jaar wordt het dit jaar dus een lang bloemkoolseizoen.”

In West-Vlaanderen is het nu vooral bloemkool voor de industrie die gesneden wordt. “Deze periode is de periode dat de diepvriesindustrie bloemkool verwerkt. Dat zie je terug op de aanvoer op Veiling REO, die is een stuk lager dan gebruikelijk.” En dat komt weer tot uiting in de prijs, want die ligt op een niveau van 1,40 euro per stuk voor Flandria bloemkool. “Die halen we gemakkelijk, want de kwaliteit is goed.”

Lang seizoen

Op 8 oktober worden voor het weekend nachtvorsten voorspeld van -3 graden Celsius. “Nee, daartegen zijn geen extra maatregelen nodig.” Voor over 7 tot 10 dagen wordt een periode met veel koude nachten voorspeld. “Daarom denk ik dat het een lang seizoen zal worden”, voorspelt Devroe. Van schimmels is nog weinig sprake. Circa een maand na planten is een behandeling uitgevoerd en dat is 10 tot 14 dagen later herhaald. “Dat is onze werkwijze in het najaar. Dit jaar hebben we ook vrij goed weer gehad. Dat bij elkaar maakt dat we eigenlijk weinig problemen hebben met schimmels.”

Veel neerslag

Devroe oogst nog 4 plantingen met Clarina, daarna is het tot het einde van het seizoen Anique. De plantingen zijn door het oog van de naald gekropen. “Een week of drie geleden heeft het hier flink geregend, ik denk wel zo’n 100 millimeter in vrij korte tijd. Ik was wel even bang voor de gevolgen, maar het is gelukkig meegevallen. Het was wel op het randje van wat de gewassen nog konden verdragen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin