Doorgaan naar artikel

‘Dan frezen in plaats van stro persen’

Begin september liet René Baetsen van groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst stikstofmonsters nemen van zijn peen.

“Er waren percelen waar ondanks de 100 millimeter die in de loop van augustus viel nog voldoende inzat en er waren percelen die wat nodig hadden. Maximaal hebben we 100 kilo KAS per hectare bijgestrooid. Je moet voorzichtig zijn dat je niet te veel strooit, want ze moeten afgedekt met stro nog wel de winter door.”

Voldoende stro

Dat stro is besteld en wordt vanaf 26 oktober aangebracht door een loonwerker. “Inderdaad een flinke kostenpost als je zo’n 500 ton nodig hebt”, bevestigt Baetsen op 22 oktober. De kosten liggen op hetzelfde niveau als vorig jaar. “We dachten dat het misschien wat goedkoper zou zijn, omdat het graan goed gegroeid is en er voldoende stro is. Maar als de prijs lager wordt, vinden de boeren het al snel niet interessant genoeg en frezen ze in plaats van dat ze gaan persen.”

Over de kwaliteit van Maestro, waarin nu gerooid wordt, is Baetsen tevreden. De kilo’s blijven wat achter, omdat peen dit jaar korter blijft door het groeiseizoen. “En je vergelijkt het met 2014, maar dat was een super jaar. Toch halen we zo’n 90 ton per hectare. Niet slecht, maar geen topproductie.”

Extra klanten

Op verzoek van enkele afnemers gaat de peen in speciale Fossa-zakken. “Als je zo’n vraag krijgt, sta je voor de keuze: wel of niet doen. Nu hebben we gekozen om het wel te doen en er een machine voor aangeschaft.” Voorheen haalde afnemers deze verpakte peen in België. “Maar nu heeft Fossa Eugenia er weer klanten bij en kan ze deze verpakkingsvorm ook aan anderen aanbieden.” De vraag naar peen is nog steeds goed en de prijzen zijn naar tevredenheid.

Huisjes tegen muisjes

Tegen schimmels in het loof werden twee tot drie behandelingen uitgevoerd. “Voor de tijd van het jaar is de loofkwaliteit nog goed. Je ziet uiteraard wat slijtage en daarop groeit een schimmeltje, maar van Alternaria of meeldauw is nauwelijks sprake.”

Dat geldt ook voor muizen. “De huisjes met klemmen daarin werken goed. Door de kleurindicator die aangeeft of er een muis gevangen zit, zijn ze ook gemakkelijk te controleren. Het vraagt wel wat werk, maar het resultaat is er na.” Het aantal muizen is dit jaar lager dan in het recordjaar 2014. De huisjes met klemmen kosten €3,50 per stuk en staan op 20 meter onderlinge afstand langs de randen van de percelen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin