Doorgaan naar artikel

‘Geen prijsafspraken onder de kostprijs’

“Het is hectisch”, stelt Rien Reijngoudt in Sint Philipsland vast. Het is twee dagen voor kerstmis. “Vroeg je vorige week aan de exporteurs wat ze in aanloop naar de kerst nog nodig hadden, dan was het antwoord steeds ‘we weten het nog niet’. Maar nu, op het laatst, wordt er ineens volop gevraagd, dat is afgelopen maandag begonnen. Alle klanten ontvangen wat is besteld, maar het vraagt wel een flinke inspanning van het personeel. Het werk gaat elke avond door tot 21.00 uur.”

Leuke prijs of niet

Er wordt ook nog geld verdiend. “Maar dat is omdat we op een lage kostprijs zitten. Ik hoorde van een exporteur dat een van zijn klanten geen witlof meer hoefde, want de prijs was te hoog. Dan hebben we het over een kale prijs van 1 euro per kilo.”

Reingoudt noemt op 23 december een prijs van 1 euro tot 1,15 per kilo. “Dat gaan we natuurlijk weer een leuke prijs vinden, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Het gat tussen de werkelijke en noodzakelijke omzet blijft gewoon te groot.”

Alle zeilen bijzetten

Reijngoudt doet de trek jaarrond met de rassen Topscore tot eind april – half mei, daarna gevolgd door Flexine. “Dat werkt voor ons goed.” De trek moet wel vlotter gaan dan nu, want het gaat moeizaam. “We moeten echt alle zeilen bijzetten om er iets van te maken. Pythium, Sclerotinia, bladvuur, we vinden van alles wat. In het ene bassin gaat het fout en moet je hard werken om er een acceptabele productie op te krijgen. Daar zie je na 15 dagen de wortelmat verdwijnen, terwijl je aan een bassin er pal naast totaal niets kunt vinden: met dezelfde partij wortelen en in dezelfde trekkerij. We produceren in twee trekkerijen, en op beide locaties lopen we tegen vergelijkbare problemen aan. We komen er ook nog niet achter wat er precies loos is, zelfs niet in gesprek met TTW.”

Prijsafspraken onder de kostprijs

“Voor het nieuwe jaar wensen we de collega’s uiteraard het allerbeste toe, al vraag ik mij af of de collega’s het beste willen. Waarom we dat denken? Er worden prijsafspraken voor langere termijn gemaakt onder de kostprijs, dat moet je niet willen.

Het is ook van groot belang dat we meer samenwerken, zeker gezien het feit dat er steeds minder witloftrekkers overblijven, moet dat toch kunnen? En samenwerken is door de NMA toch niet verboden?”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin