Doorgaan naar artikel

‘Wij hebben met peen geen last van Russische boycot’

Kees van Woerden in Biddinghuizen heeft zijn biologische peen vanaf de tweede week van oktober tot eind november gerooid. Het ras dat in de koelcel zit is Nerac. “Daar kan nog steeds geen enkel ander ras aan tippen”, stelt Van Woerden vast. De productie van het op biologische wijze geteelde ras komt uit op netto 50 tot 55 ton per hectare. Daarmee is hij dik tevreden.

Half maar weg

Januari en februari zijn de voornaamste afzetmaanden voor zijn bewaarpeen, met een uitloop tot half maart. “Dat is afhankelijk van de marktsituatie en de kwaliteit. Half maart moeten ze wel weg zijn, want dan komt er alweer peen uit Israël.” Bewaarpeen in december al afzetten heeft volgens Van Woerden weinig zin. “Dan is er nog concurrentie van peen af land. Die is mooier van kleur dan bewaarpeen. Pas als de peen afland weg is, accepteert de handel de wat grauwere bewaarpeen.”

Goed gevoel

Tot op heden beoordeelt Van Woerden de kwaliteit als goed, maar dat biedt nog geen garantie voor de toekomst. “Zwarte vlekken kunnen er in één keer zomaar in komen.” Wel waren de rooiomstandigheden goed. “Er zijn door collega’s al wortels eind september gerooid. Dat was toen onder vrij droge omstandigheden waardoor er weinig grond mee kwam. Ik kan me voorstellen dat dergelijke wortels niet heel lang te bewaren zijn. De kans is groot dat de kwaliteit van die wortels sneller vermindert. Daarom heb ik ook een goed gevoel over de afzet van onze bewaarpeen.”

Vaste afzetkanalen

Tot op heden verloopt de vraag zoals gebruikelijk. “De gangbare teelt fungeert meer als gatenvuller, wij hebben min of meer vaste afzetkanalen in Nederland en Frankrijk. Nee, van de Russische boycot hebben we geen last, in de zomer was dat wel even het geval. Toen zijn we meegezogen in de prijsvorming van gangbaar. Momenteel zitten we op een mooie prijs van 30 cent per kilo voor onze B-peen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin