Doorgaan naar artikel

‘Je ziet een verschuiving in het rasenassortiment’

LOF. in Espel oogstte vorige week maandag de laatste Flexine, vertelt Gerwin de Vries. Dit ras had hij vanaf februari in productie, met wortels van vijf percelen, alle in de NOP.

De productie ging in het algemeen naar tevredenheid. Een partij kampte echter met Phytophthora-koppen. Van Flexine is bekend dat het niet het sterkste ras is als het erom gaat deze schimmel buiten de deur te houden. Nadelig is dat in Nederland behandelen tegen Phytophthora niet is toegestaan, in tegenstelling tot in België. “Ik weet overigens niet of dat Belgische middel ook werkelijk afdoende is”, aldus De Vries.

Alle kanten uit met Vintor

De opvolger is Vintor. “We zijn gestart met de wortels die afkomstig zijn van lichte grond. Ze zijn redelijk fijn, maar ze geven wel mooie kroppen.” De trek gebeurt in Ditom-bakken met verenkelingsrekken met 472 cellen.

“Het is lof waarmee je alle kanten uit kunt”, bevestigt De Vries de reputatie van Vintor weer eens. “Goed producerend, gemakkelijk te verwerken en met weinig bladafval.” De watertemperatuur in de trek wordt momenteel in het begin op 17 graden Celsius gehouden, en daarna afgebouwd naar circa 14 graden.

Verschuiving in rassen

Begin mei zijn de eerste wortels gezaaid. Daarna lag het vanwege koud en nat weer even stil. Half mei werd de draad weer opgepakt. De opkomst van die eerste zaaisels is goed, stelt De Vries vast. “In het begin speelde de koude wel wat parten, maar dat is goed bijgetrokken.”

In de rassenkeus valt de duidelijke verschuiving op in de richting van meer Topscore en Flexine voor de middentrek. Dat gaat -in beperkte mate- ten koste van Vintor. “Verder hebben we ook wat van het nieuwe Hoquetras Podium.” In het vroege segment valt de relatief ruime aanwezigheid van het ras Atlas op. “Dat is enkele jaren minder geweest, maar het ras handhaaft zich door zijn betrouwbaarheid, met weinig missers. Het ras heeft in vergelijking met andere vroege rassen een relatief lang oogsttraject.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin