Doorgaan naar artikel

‘Het ideale ras is nog niet uitgevonden’

Jo Verstappen in Leveroy blikt met gemengde gevoelens terug op het aspergeseizoen tot nu toe.

“De verwarmde teelten hebben niet het rendement opgeleverd dat je mag verwachten. De teelt onder minitunnels is wel goed geweest. De oogst daarvan is ook geleidelijk verlopen. Na Pasen is de prijsvorming weggezakt. Als ik uit ga van een kostprijs van €2,50 tot €3,00 per kilo, dan waren de prijzen toen gewoon te laag. Aan de andere kant, het had nog erger kunnen zijn als de temperaturen in die periode omhoog geschoten waren. Kortom, het is tot dusverre geen bijzonder seizoen, maar het had nog slechter gekund.”

Geleidelijk trokken de prijzen daarna weer aan en de asperges zijn steeds van vrij goede kwaliteit geweest. “Maar op dit moment is het weer minder”, stelt Verstappen op 22 mei. “Er zitten wat meer kromme tussen, wat meer dunne asperges en wat meer losse koppen. Eigenlijk zouden wij onder de huidige omstandigheden iedere dag moeten steken, maar dat redden we gewoon niet.” Op de percelen die vorig jaar zijn aangelegd is hij al gestopt en dat gaat binnenkort gebeuren op de percelen van een jaartje ouder.

Last van kraaien

De aanplant van dit jaar staat er goed bij. Op een hoek van een perceel waren wel aspergekevers actief en ook kraaien. “Die vogels pikken de stengels ergens middendoor en dan is het wachten op een nieuw schot. Op dat betreffende perceel ondervinden we veel schade van die beesten. Ik heb dat nog nooit zo meegemaakt.” Op één perceel werd beregend; op een ander perceel dat hemelsbreed 5 kilometer verder ligt, was dat niet nodig. Beregenen doet Verstappen met een haspel.

Eerste indruk rassen

De eerste indruk van de rassen Fortems en Tallems is goed. “Conclusies kan ik nog niet trekken en ieder ras heeft goede en wat minder goede eigenschappen. Cumulus is een mooi ras, maar heeft ook zijn minpuntjes. Het ideale ras is nog niet uitgevonden en zal er denk ik ook nooit komen. Daarom kun je het beste kunt kiezen voor meerdere rassen. Het ene jaar komt het ene ras beter naar voren; het andere jaar een ander ras. Maar als je kiest voor één ras en dat valt in dat jaar net verkeerd uit, dan heb je als teler wel een probleem.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin