Doorgaan naar artikel

‘Roodrot speelt ons parten’

Het afzetseizoen voor de rode bewaarkool van Aris Appel in Benningbroek staat in de startblokken. “Wij beginnen altijd pas in maart uit te leveren.”

En dat loopt dan door tot eind mei. De kwaliteit bij het alvast uitsorteren van de kleinere en grovere sorteringen valt vooralsnog mee. “Alleen roodrot speelt ons parten.”

Appel bewaart 3,5 hectare rode kool en 1,2 hectare wittekool. De rode kool werd op 1 mei 2013 geplant; de witte op 2 juli na een voorteelt van tulpen. De sortering valt in de 60’ers en de 80’ers. Roxy en Resima zijn de rassen voor de rode kool, waarbij Roxy minder last heeft van roodrot. “Ze stonden op hetzelfde perceel en hebben dezelfde bemesting en gewasbescherming gehad. Dat alles wijst erop dat het een rasverschil is.”

De afzet van rode kool staat eind februari in een goed daglicht. “Met 30 cent valt te leven, daarvoor kunnen we de kool wel afzetten.” Maar door roodrot vraagt dat wel extra werk en is er sprake van meer uitval. “Ik schat zo’n 10 tot 15 procent bij Roxy en 25 procent bij Resima.” En dat bevestigt voor Appel opnieuw de staat van Roxy. “In negen van de tien jaar is het gewoon het beste ras.”

Nieuw seizoen

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen begonnen bij Appel op 27 februari. “Ja, vanochtend hebben we geploegd. Tot nog toe was de grond te nat. De rode kool komt dit jaar op eigen land en daarvan hebben we twee jaar geleden nog een monster laten steken. Op basis daarvan ga ik de bemesting uitvoeren.” De voorvrucht was tulpen.

Appel kocht voor het nieuwe seizoen een nieuwe trekker. “Een John Deere van 90 pK. Ik heb de oude ingeruild, die was van 1996 en aan vervanging toe. Nee, er zit geen GPS op en geen variobak, wel fronthef en een kruipversnelling voor het oogsten van de kool. Hij zakt ook vanzelf in toeren om het brandstofverbruik te beperken.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin