Doorgaan naar artikel

‘Veel sorteerwerk hoewel je iedere kilo spruiten nodig hebt’

Het loopt even niet zoals gepland, vertelt Jaap Bos in Nieuw-Beijerland vanuit zijn wagen.

Hij is op pad voor wat onderdelen, om het olieverlies op zijn plukmachine definitief te verhelpen. “Mogelijk een O-ring die het begeven heeft”, klinkt het half-zeker. Het euvel kwam vanmorgen aan het licht, en na wat knip- en plakwerk was de plukker weer vrij snel in bedrijf. “Het moet nu nog definitief gerepareerd worden.”

Trips en koolmot

Dat was einde week 45, met nog een paar dagen ‘plukken in het ras Marthe’ voor de boeg. Bos heeft het ras voor het tweede jaar, deze keer staat het naast uien. Dat lijkt geen lekkere combinatie. In die uien zat trips, waarvoor Marthe ook behoorlijk gevoelig blijkt. Bovendien zit er wat koolvliegaantasting in – dat is een algemeen probleem – waardoor de kwaliteit naar Bos’ oordeel deze keer al met al niet om naar huis te schrijven is. Op hetzelfde perceel, maar wat verder van de uien vandaan, staat het ras Irene, daar zit al minder trips in. “Volgende week stappen we over naar het ras Octia, die ziet er beter uit.”

De problemen met koolmot zijn – “op een enkel buitenkantje na” – te verwaarlozen. Om het insect buiten de deur te houden is er wekelijks Karate ingezet, waar aan de orde met Tracer en in het begin van de teelt met Steward.

Prijs moet beter

De afrijping gaat tot nu toe voortvarend. Dat is duidelijk een effect van de groeiomstandigheden. “We streven ernaar om half augustus te beginnen met plukken. Dat is ook gebeurd, maar hadden we dat gewild, dan hadden we veel eerder al kunnen beginnen. We hebben  tot nu toe in verhouding al veel vroege rassen geplukt.”

De prijsvorming was vorige week minder positief stemmend, in combinatie met veel sorteerwerk, waardoor de netto productie onder druk staat. “Terwijl we iedere kilo nodig hebben, nu met een prijsniveau 20 à 25 cent. Dat moet wel verbeteren, dat is duidelijk.”

De benodigde tijd aan de sorteertafel zorgt ervoor dat ander werk blijft liggen. “Ik heb de ploeg al twee weken klaar staan. Ik hoop dat ik er volgende week mee aan de gang kan, anders moet er een extra kracht bij komen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Bos

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin