1123 bekeken

‘Peen relatief vroeg op retour’

De wortelen zijn wat aan de korte kant, maar toch is Pieter Hugo Visser van de Biostee in Zuid-Beijerland tevreden over de stand van zijn peen van het ras Nerac.

Zijn gewas staat op kleigrond die hij omschrijft als "voor peen aan de zware kant. Het meeste zit rond de 30 tot 40 procent afslibbare delen. Je ziet wel dat het loof nu snel achteruit gaat", constateerde hij in week 39. "Dat is vrij vroeg, de stand is nu zoals je dat meestal ziet rond half oktober." Die vaststelling staat niet op zichzelf; Visser heeft de indruk dat veel gewassen dit jaar relatief vroeg op hun retour zijn. Voor wat betreft zijn peen wijst hij op het weertype van de afgelopen weken, met schimmeldruk, aanjagend warm weer overdag en de nodige vochtigheid 's nachts. De hoeveelheid neerslag is beperkt. "Gisteren (woensdag 24/9) hebben we toevallig zware buien gehad, maar het is lang goed droog geweest. We hebben nog beregend voor het rooien van de aardappelen."

Peen na aardappelen
Na peen volgen meestal aardappelen. Als de peen van het veld af is, wordt de grond zo'n 30 tot 35 centimeter diep open getrokken. Daarvoor moet het niet te nat zijn, vult Visser aan, om versmering voor te blijven. Het alternatief is dan om dwars op de rooirichting te ploegen. Onder normale omstandigheden wordt in januari of februari geploegd. "Het lukt meestal wel na een nachtvorstje en geeft het mooiste uitgangspunt voor de meestal na peen volgende aardappelteelt."
De voorbije winter kwam van alle grondbewerkingsplannen echter niets terecht. "Regen, regen en nog eens regen. Op een gegeven moment hebben we de grond open getrokken, daarna zijn de aardappelen erin gegaan. Met een mooie productie!"

Niet-kerende grondbewerking
Steeds meer gangbaar werkende telers, maar vooral biologische telers zijn voorzichtig met bewerkingen waarbij de bouwvoor volledig gekeerd wordt. Voor Visser geldt dat ook. Ploegen geeft voor aardappelen de beste mogelijkheden om vroeg te starten met de teelt in grond die voldoende is verkruimeld. Voor uien is een kerende bewerking een mooie manier om het onkruid voor te blijven. "Maar voor grasklaver of voor luzerne trekken we de grond open, dan kopeggen en zaaien. Voor conservengewassen ploegen we ook niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.