Doorgaan naar artikel

‘Het blijft witlof telen onder kostprijs’

Bij LOF. in Espel zijn ze bezig met de laatste oude wortels van het ras Vintor.

“Nog anderhalve week opzetten en dan zijn we er doorheen”, geeft Gerwin de Vries op 9 oktober aan. “Qua productie doen ze het nog goed met 67 tot 68 kilo per vierkante meter, want het zijn fijnere wortels.”

Mooie wortels

De eerste nieuwe wortels werden eind september/begin oktober gerooid. Dan gaat het om de rassen Ecrine en Désir. Ecrine is voor een afnemer; Désir is het eerste ras van het nieuwe seizoen dat LOF. zelf opzet. Dan volgen Atlas, Flexine en Vintor maakt het jaar dan weer rond. De wortels voldoen tot op heden aan alle eisen qua stikstofgehalte, K/Ca verhouding en percentage droge stof. Van Ecrine en Désir werden ruim 200.000 wortels per hectare gerooid. “Het enige nadeel was dat het rooien onder redelijk warme omstandigheden moest gebeuren. We hebben daarom steeds kleine partijen gerooid en die zo snel mogelijk in de koelcel gereden.” Naast de vroegste rassen, zijn al enkele latere rassen gerooid die uit de maat dreigden te groeien. Voor de komende weken staat rooien als vaste activiteit genoteerd op de agenda.

Sclerotinia en Phytophthora

Sclerotinia vormt wel een bron van zorg. “Dat zie je dit jaar meer dan in andere jaren. Dat is niet vreemd, gezien de weersomstandigheden in augustus. Echt zieke wortels zijn op het perceel al weggevallen, de aandacht gaat uit naar de half zieken. Die moet je zo min mogelijk in de bewaring zien te krijgen. We behandelen de wortels met Rovral en proberen die half zieken er zo goed mogelijk tussenuit te sorteren.”

In de forcering is sprake van wat Phytophthora, maar dat verschilt van partij tot partij. Het forceerregime start bij 15,5 graden Celsius als gewenste pittemperatuur, aflopend naar 13,5 graden. De luchttemperatuur zit daar in het begin 1 en later 1,5 graden onder. De goede partijen halen de eerder genoemde productie, maar per partij zijn er wel verschillen.

Prijsvorming zorgelijk

Over de afzet is De Vries tevreden in de zin van dat er voldoende vraag is, maar de prijsvorming blijft zorgelijk. “Af en toe is er een kleine opleving, maar we verkopen nog steeds onder de kostprijs. Er zijn weer acties gepland, dus misschien kunnen we daarvan profiteren. Vorig jaar trok de prijs in november ook aan; hopelijk is dat dit jaar ook het geval. Dat kan dit seizoen niet meer goedmaken, maar als dat stand zou houden, mogen we hopen op een beter seizoen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin