Doorgaan naar artikel

‘Al met al geen slecht courgetteseizoen’

John van Opstal in Prinsenbeek oogstte rond 5 oktober zijn laatste courgette.

Virus was rond half september een bron van zorg, maar door het drogende weer bleef de besmetting stabiel. “Al met al valt het niet tegen en is het niet zo triest uitgepakt als verwacht”, concludeert Van Opstal op 22 oktober. Hoeveel vruchten hij uiteindelijk van een plant heeft geoogst, is nog niet concreet. “Voorheen werd dat bij The Greenery op een afschrift vermeld, nu moeten we dat zelf bijhouden. Ik zeg eerlijk, registratie is niet mijn hobby.”

Niets te klagen

Al wat terugblikkend op het seizoen beoordeelt Van Opstal de eerste planting als goed. “De zetting was prima en we hebben toen veel vruchten gesneden.” De productie van de tweede planting viel daarentegen minder florissant uit, vanwege virusinfecties, maar de prijs maakte weer veel goed. Nu de derde planting ook nog meevalt, spreekt Van Opstal van een ‘al met al geen slecht courgetteseizoen’. “Over het seizoen bekeken vielen de prijzen niet tegen en was de aanvoer redelijk stabiel. Op die periode met virus na mogen we echt niet klagen.”

Nieuw virus

Het komend jaar start Van Opstal in principe met het ras Tosca. “Of het moet zo zijn dat er sprake is van een nieuw virus waarvoor dat ras gevoelig is. In Spanje wordt daarover gepraat. Ik moet daarover eerst duidelijkheid zien te krijgen. Duna zou een alternatief kunnen zijn. In Duitsland wordt dat ras gebruikt omdat het minder gevoelig voor virus zou zijn. Ik vind de vruchtvorm wel minder dan die van Tosca, Het wordt een afweging.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin