Doorgaan naar artikel

‘We beginnen met kersen’

“Vanaf kerst tot 6 januari lag het inpakwerk in de schuur stil, maar het uitleveren van de Chinese kool ging gewoon door”, vertelt René Verbakel van teeltbedrijf Compliment in Zeeland.

“De klanten konden hun bestellingen tevoren opgeven, die hebben we vervolgens klaar gezet.”



Sinds begin december komt de kool uit bewaring, van de rassen Bilko en Enduro. Dit laatste ras is nieuw voor Compliment. Wat betreft de kwaliteit doen beide het tot nu toe buitengewoon, met de kanttekening dat Enduro niet voor de lange bewaring lijkt. “We gaan wel kijken hoe lang we hem kunnen houden; we gaan echt de grens opzoeken, om zo risico’s te spreiden.” Normaliter komt de laatste Chinese kool half/eind maart uit de koelcel, maar zeker is dat niet. “Als de prijsvorming past, gaat er in de uitlevering een tandje bij. Dan geldt op = op.” Enkele weken geleden viel het nog hard mee met de prijsvorming. “De kosten worden ongeveer betaald, je loopt er niet van binnen. In januari moet de prijs wel gaan aantrekken, anders gaat het geld kosten. De bewaarkosten en de bewaarverliezen worden alleen maar hoger.”

Grond en rassen

De grond wordt na de oogst bewerkt met een schijveneg en eventueel komt er nog een vastetandcultivator bij om sporen op te halen. De echte grondbewerking volgt in het voorjaar. Wel worden alle percelen nu bemonsterd voor een algemene grondanalyse.



Het rassenlijstje voor Chinese kool – het afgelopen jaar waren dat naast Bilko en Enduro nog Manoko voor de vroegste teelt, gevolgd door Kilakin, Emiko, en Mirako – blijft voor 2014 gelijk. “De resultaten waren dusdanig dat er geen reden is om te veranderen.”

Kersen telen

Wat wel verandert, is dat Compliment naast groente ook in de teelt van kersen stapt. “Jolanda en ik zijn er al enkele jaren mee bezig en we hebben ook al aanvragen voor levering gehad. Maar kersen kan alleen onder een overkapping, op een bouwblok, en dan moet je het hele vergunningentraject door…



De gemeente kwam zelf met de suggestie om kersen te gaan telen. We wisten niet wat we hoorden. De gemeente vraagt ons om in kersen te stappen! In deze omgeving werden vroeger veel kersen geteeld, men wil dat in oude luister herstellen. Daarna ging het balletje héél snel rollen. We hadden het bedrijfsplan voor de kersen snel klaar en ik had al een optie op de benodigde bomen. Ik kon op het gemeentehuis vertellen dat wij er klaar voor waren en dat de gemeente nog moest zorgen voor groen licht voor de overkapping. Ze hebben er meteen werk van gemaakt. In november is de eerste boom de grond in gegaan, in aanwezigheid van de burgemeester, de provinciale gedeputeerde voor Economische Zaken Bert Pauli en ‘ambassadeur van het streekproduct’ Bob Hutten uit Veghel. We zijn nu een maand verder en er staat 5 hectare met twaalf rassen. We gaan van vroeg tot laat plukken. De overkapping moet er over twee jaar komen.”



De afzet is ook grotendeels geregeld. “Op ons bedrijf komt een streekproductenwinkel, en verder wordt retail beleverd. Het oogstwerk willen we doen met de hulp van mensen met een handicap, actieve vutters en mensen uit de kaartenbak. De eerste kersen worden over twee jaar geplukt, over zes jaar moet de productie op niveau zijn. Nu, in de voorbereiding, hebben we er al volop werk aan.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin