Doorgaan naar artikel

‘Russische vrouwendag is heel bijzonder voor afzet tulpen’

De bloemkoolplanten van Roel Bakker in Wervershoof staan er bij plantenkweker Gitzels prima bij. “Mijn vader is een keer gaan kijken en ze zijn goed op lengte. Misschien hebben ze wel een beetje voorsprong op vorige jaren, maar als het nog wat wil gaan vriezen, dan hoeft dat geen probleem te worden.”

In de 8 centimeter perspotten staan Easytop, Baltimore en Brunel. Elinia, Prudentia en Triginta staan in 8 en 6 centimeter perspotten. Daarna volgen Sevilla, Aerospace, Faraday en Stabilis in 228-stertrays. Het zaaischema voor de trays leverde Bakker in week 3 aan, voor levering in week 14 tot en met 16.

Nog geen grondbewerking

De grondmonsters voor het nieuwe seizoen moet Bakker nog laten steken. “We bemonsteren een keer in de vier jaar voor het begin van het seizoen. Soms is dat ergens half februari, soms pas half april. Dat hangt van het weer af en wanneer er op het betreffende perceel geplant gaat worden.”

Aan de grondbewerking is hij nog niet toegekomen, omdat de grond nog te nat is. “De bewerking blijft beperkt tot het spitten van de paden, het bed bewerken we niet.” De uitvoering zal plaats vinden nadat het (hopelijk) een keer gevroren heeft. De bemesting volgt kort voor het planten. Over de vroegste plantingen komt microklimadoek te liggen, over de latere plantingen komt wildgaas.

Tulpen oogsten

De huidige werkzaamheden van Bakker bestaan uit het oogsten van tulpen. “We prepareren de bollen en zetten ze vervolgens in de kas. De bloemen oogsten we zeven dagen per week. Dat is een mooie opvulling voor ons voor de winterperiode. De afgelopen weken was de prijs wel goed, nu zie je druk op de prijzen, omdat de grotere bedrijven in productie komen. Maar Valentijnsdag zit eraan te komen en dan hebben we nog de Russische vrouwendag en Moederdag in het Verenigd Koninkrijk. Allemaal dagen die de vraag naar tulpen sterk doet stijgen. Zeker Russische vrouwendag is heel bijzonder. Dan kan de prijs zomaar oplopen van 12 naar 20 cent. Wat het kost, dat kost het, de Russen willen dan gewoon tulpen hebben. Ze staan dan in rijen voor de bloemenwinkels.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin