Doorgaan naar artikel

‘Wortels weggooien, daar ben ik nog niet uit’

“We hebben enkele weken stilgelegen. Ik moet zeggen dat ik in die tijd niet veel aan witlof heb gedacht”, vertelt Siem-Jan Hemmes uit Breezand.

“Dat is niet bijzonder, we stoppen er in de zomer altijd een periode met de trek. Wel was het de planning om op 8 september weer te beginnen met oogsten, maar dat heb ik vanwege de prijsvorming een weekje verschoven. Nog langer uitstellen zie ik niet zitten; de voorraad wortelen moet wel opgemaakt worden. Wortelen weggooien? Tja, een derde van de kosten heb je toch al gemaakt en dan weet je zeker dat het niets meer oplevert. Ga je trekken dan maak je in ieder geval nog kans op een redelijke prijs voor je product, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Het betekent waarschijnlijk wel dat de overstap over enkele maanden van oude naar nieuwe wortels vertraging oploopt. Normaal wisselen we in de derde week van november, mogelijk dat we deze keer heel november nog doorgaan met oude wortels.”

Een beetje Phoma

Hemmes pakte de trek na het zomerreces op met het ras Vintor en een laatste partij Flexine. De water- en luchttemperatuur heeft hij voor beide rassen ingestoken op 15,5 graden Celsius. Vanwege de iets hogere groeisnelheid van Flexine werden deze wortels een dag na de start met Vintor in de trekcel gereden.



De Vintor is “redelijk vrij van ziekten”. “Nu valt het mee, want het heeft niet doorgezet, maar in de allereerste kisten zat wat Phoma. Ik heb alle kisten voor de zomerstop gedompeld in water om er zeker van te zijn dat ze goed vochtig waren, en ze anders in de koelcel gestapeld. Door te dompelen loop je enig risico op onderlinge besmetting, maar de kans dat het daarmee fout gaat, acht ik niet zo groot. Tot nu toe gaat het in ieder geval goed.”

Vrachtauto Atlas

Op het veld staan de rassen Atlas (in België), Topscore, Flexine en Vintor. “Ik heb vorig jaar een vrachtauto Atlas bijgekocht, dat is toen goed bevallen. Daarom heb ik dit ras dit jaar weer gekozen.” Als alles loopt zoals de bedoeling is, komt die Atlas in week 41/42. “Dat is lastig. Als je nieuwe wortels binnen krijgt, moeten moet je ook overschakelen en geen oude wortels meer hebben.  Met een zomerpauze is dat normaal goed te plannen, maar deze keer gaat dat waarschijnlijk niet lukken.”



Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin