Doorgaan naar artikel

‘Nog geen planting die kwalitatief-technisch lekker liep’

“De zonnepanelen staan nu twee maanden aan, ik ben benieuwd naar de eerste afrekening” reageert Peter Verschuren uit Raamsdonk.

Hij haakt in op zijn vorige bijdrage voor deze rubriek. Op dat moment waren ze net bezig met de montage van in totaal 289 panelen. Het dak van de nieuwe bedrijfshal ligt er helemaal vol mee en het dak van de oude hal voor een deel. “Je wordt er niet rijk van, dat is wel zeker. Maar het levert wel geld op, verwacht ik.”

Vlag niet uit

De prijsvorming voor broccoli zat vorige week weer in de lift, maar dat is geen reden om de vlag uit te hangen. “Ik denk dat deze opleving van korte duur is. We zitten nu met een gat in de aanvoer, maar ik denk dat dat tijdelijk is. Dat gat is ontstaan door de late start van de oogst, waardoor veel percelen laat leeg kwamen voor de tweede teelt. De planten zijn dus wat later de grond ingegaan dan de bedoeling was. Bovendien kan het goed zijn dat we dit ruim op tijd klaar zijn met de laatste oogst. De laatste planten gingen op 30 juli de grond in en konden meteen weggroeien: heel anders dan vorig jaar. We waren toen pas een paar dagen later klaar – dat kan aan het einde van het seizoen net het verschil maken tussen wel of niet oogsten – en het gewas ging toen veel trager van start. De afgelopen weken hebben we ook erg groeizaam weer gehad.”

Opnieuw beregenen

Wel moest vorige week weer de beregeningsinstallatie tevoorschijn gehaald worden. “Vier weken geleden hebben we hier nog behoorlijk wat neerslag gehad, en nadien nog wel eens een buitje. Maar nu begint het toch weer te droog te worden. Dat beregeningswerk ligt op de schouders van Martijn, mijn broer. Ik die krijg de installatie nooit aan de gang en Martijn heeft weer de grootste moeite om een afleverbon uit te draaien…”

Steeds twee rassen

De oogst is nu dagelijks werk, in het ras Iron Man en sinds afgelopen weekend ook in het ras Steel. “Iron Man is er dit jaar bijgekomen, om het risico van een enkel ras te voorkomen. We hebben altijd alleen Steel gehad, dat ras heeft zo’n tien dagen meer groeitijd nodig dan Iron Man. Voorlopig blijven we met deze combinatie doorgaan, in oktober gaan we door met Steel en komt er het ras Monaco bij. Monaco heeft nog een kortere groeitijd dan Steel en kan goed tegen kouder weer.”

Volop trammelant

Terugblikkend karakteriseert Verschuren het seizoen tot nu toe als rommelig. “Er is eigenlijk nog geen planting geweest die kwalitatief-technisch lekker liep: een trage start, bonkige schermen, doorwas. Ik verwacht wel dat we de meeste trammelant nu wel achter de rug hebben.”

Fantastische broccoli

Sinds vorig jaar gaat alle broccoli in krimpfolie. “Dat heeft zijn plussen en zijn minnen. Qua arbeid is het beter dan bijvoorbeeld rekfolie, en als de doorloopsnelheid goed is, is het een mooie verpakking. Afgelopen weekend was ik in de nieuwe Jumbo-foodmarket in Breda. Als je ziet hoe die broccoli er daar bij ligt: fantastisch!”



De reden voor zijn bezoek had te maken met de promotie van broccoli. Telers van The Greenery waren eerder bij deze bijzondere mega-Jumbo vestiging op bezoek. Toen ontstond spontaan het idee om met product te demonstreren (iedere maand een ander product) en iets van de teelt uit te leggen. “The Greenery zorgde voor een kok, en wij deelden uit. Normaal loop ik met een boogje om kookdemonstraties heen, maar nu ik ‘er zelf aan moest geloven’, merkte ik wel hoe positief de meeste klanten op zo’n activiteit reageren. Ze maken het niet vaak mee oog in oog te staan met producenten van al die mooie groenten. Goed voor ons, goed voor het product.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin