Doorgaan naar artikel

‘Iedere week bestrijden we trips in prei’

Uiteindelijk is alle prei van Jan Klep in Oud Gastel geplant.

“In de laatste week van juli hebben we de laatste geplant. Dat doen we normaal gesproken eerder. Vorig jaar hebben we de planten voor de laatste twee plantingen ook zelf gezaaid, maar toen hebben we de laatste nog onder vliesdoek gelegd. Die kwamen toen te snel. Nu hebben we dat tweede zaaisel niet afgedekt en zijn ze eigenlijk ruim een week te laat. Ze zijn wel allemaal mooi aan de groei gegaan.”

Onkruidbestrijding

Bij de vroegste plantingen van 9 en 16 juni zit de onkruidbestrijding er inmiddels op. “Welke middelen we kiezen en in welke dosering is afhankelijk van welke onkruiden er staan en of er al onkruiden staan. We hebben de keuze uit Butisan S, Stomp, Lentagran en Totril. De eerste behandeling volgt zo’n 10 dagen na het planten en afhankelijk van het onkruid volgt circa 14 dagen daarna de volgende behandeling.” De vroegste plantingen heeft hij inmiddels ook geschoffeld en nog een keer aangeaard.

Aanpak trips

Op gebied van ziekten en plagen gaat de aandacht vooralsnog uit naar trips. “Iedere week voeren we wel een bestrijding uit met Decis, Tracer of Vertimec. De keuze is afhankelijk van het weer en de ziektedruk. Tot op heden hebben we trips goed onder controle weten te houden.” Van de twee vroege rassen Krypton en Belton heeft op het oog Krypton minder last van trips dan Belton. De andere rassen die hij teelt zijn Poulton, Kenton en Pluston.

Geen basisbemesting

Een basisbemesting geeft Klep niet. “Ik begin een week of drie na het planten met 300 kilo KAS per hectare. Dat strooi ik breedwerpig. Daarna volgt een tweede bemesting op basis van een N-min monster. Er zit wel eens wat verschil in, maar meestal komt dat dan neer op het strooien van zo’n 250 kilo KAS per hectare en dat doen we met de rijenstrooier.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin