Doorgaan naar artikel

‘De witlofprijs is stabiel: stabiel slecht’

Hoe gaat het met het witlof? “Dat hangt er vanaf waarover je het wilt hebben.” Waarmee Barry van Hooijdonk in Rijsbergen voor de goede verstaander meteen duidelijk maakt hoe het met de prijsvorming zit.

“Het is stabiel”, etaleert Van Hooijdonk nog zijn gevoel voor galgenhumor. “Ja, inderdaad, stabiel slecht, maar het is niet anders. Je kunt  er een hele boom over opzetten, maar eigenlijk kun je niet anders doen dan afwachten totdat de markt zich herstelt.”

Rijpe wortels

Met de productie gaat het verder wel naar wens. “We zijn bezig met Vintor en ondervinden weinig problemen. Je kunt wel merken dan sommige partijen aan de rijpe kant beginnen te worden, maar jonge partijen zijn er niet meer. Wij beginnen in de tweede week van oktober met het opzetten van nieuwe wortels, maar ik houd mijn hart vast voor collega’s die langer door moeten met oude wortels. Dat zal niet meevallen, schat ik in.”

Gemiddelde productie

De productie van zijn Flandria witlof zit op 55 kilo per vierkante meter. “Dat is wat wij gemiddeld gewend zijn. We zitten wel op een schema van 19 dagen, vanwege de rijpheid van de wortels om toch mooi witlof te krijgen.” De eerste week zit de pittemperatuur op 17 graden Celsius en die bouwt Van Hooijdonk in week 2 af naar 16 en in week 3 naar 15 graden. “Dat doen we wel in verenkelingsrekken”, vult hij nog aan.

Schieters in België

Voor de wortelteelt was een buitje regen welkom. “Dat is op het juiste moment gevallen, de groei zit er vrij goed in. Er zit op sommige percelen wel wat wortelluis, maar dat is met Movento goed te bestrijden. Op de meeste percelen volstond één behandeling.” Op percelen in West-Vlaanderen zou sprake zijn van schieters. “Wij laten onze wortels hier in de regio en in de Noordoostpolder telen en hebben er in ieder geval nog geen gevonden. Ik heb ook nog niet gehoord dat het op andere percelen in Nederland wel zou spelen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Barry van Hooijdonk

Teeltspecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin