Doorgaan naar artikel

‘Het gaat langzaam, maar min of meer vanzelf’

Twan Wijnen in Maasbree startte in de week van 3 juni met de oogst van zijn vroegste bloemkool. “Dat is twee weken later dan gebruikelijk en vooralsnog lopen er geen plantingen bij elkaar. Daar was ik wel een beetje bang voor.”

Tot half april plantte hij volgens schema. “Maar toen het weer in de eerste twee weken van april slecht bleef, heb ik iets geschoven met mijn plantingen en heb ik ook een planting afbesteld”, aldus Wijnen op 5 juni. Inmiddels zit hij weer mooi op schema.

Boven verwachting

De oogst is nog mondjesmaat, maar gezien de weersvoorspelling verwacht Wijnen in de week van 10 juni volop in de bloemkool te zitten. De kwaliteit van de eerste kolen zijn prima. “Ze zijn natuurlijk heel rustig gegroeid, daardoor mooi vast en ook mooi wit. Het is echt boven verwachting.” En over de prijs niets te klagen: zo’n 3 euro per stuk, maar dat zal niet lang blijven duren.”

Door de langzame groei werden de vroegste plantingen een keer bijbemest. Beregenen was in april nodig om ze aan de groei te krijgen en ook nu zou een buitje welkom zijn. “Anders beregenen we nog een keer; de vroegste heb ik dan drie keer water gegeven.”

Meer wild

Op gebied van ziekten en plagen is er nog niets aan de hand. “Het gaat langzaam, maar toch min of meer vanzelf.” Onkruid bestreed Wijnen met 0,75 liter Butisan S per hectare. Bij de plantingen zonder doek voert hij een herbehandeling uit met 0,5 liter Butisan S + 0,6 kilo Lentagran. De langzame groei heeft nog tot gevolg dat er meer problemen zijn met duiven, hazen en konijnen. “Normaal groeit een planting daar wel snel doorheen, dat is nu niet zo. We zetten wel kanonnen en vogelverschrikkers, maar tegen hazen en konijn werken die laatste natuurlijk niet. We wachten even af hoe het verloopt, anders gaan we wildnetten aanbrengen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Twan Wijnen

vollegrondsgroenteteler in Maasbree (L.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin