Doorgaan naar artikel

‘Er zijn wortels uitgevallen door Phytophthora’

Barry van Hooijdonk uit Rijsbergen trekt sinds begin maart het ras Vintor. Daarvoor had hij het ras Topscore, dat ging goed. “Ik had hem voor het tweede seizoen, volgend jaar weer.”

Het ras Vintor kan in vergelijking met andere rassen nog steeds prima mee, constateert Van Hooijdonk. “We telen kort grof lof van Flandria-kwaliteit in rekken, mikkend op een kropgewicht van 160 à 170 gram. Daar proberen we met de hoeveelheid zaaizaad al op aan te sturen, met 300.000 tot 320.000 zaden per hectare, afhankelijk van de grondsoort. ” De trek start momenteel op 17 graden Celsius pit-temperatuur, tegen het eind aflopend naar 15 tot 14,5 graden.

Wortels niet helemaal fris

De huidige partij Vintor is binnenkort op. Voorafgaand aan de volgende partij Vintor wordt het ras Flexine enkele weken getrokken. Die wortels zijn niet helemaal fris en fruitig, bleek in een eerste proeftrek met een kist Flexine. “Er zaten wat Phytophthora-puntjes op. Ik heb daarom drie weken geleden een hele put opgezet, dan kun je echt zien hoe de partij ervoor staat. Die hebben we op woensdag 24 april geoogst. De wortels hebben de put niet onderuit getrokken en de bak is wel dicht gegroeid, maar er zijn wel wat wortels uitgevallen. Soms zijn het vijf wortels in een bak, maar tien verkeerde wortels komt ook voor.”



De oorzaak is gissen. “Ik hoor van collega’s en teeltbegeleiders dat het op meer plaatsen voorkomt, maar dat kan komen omdat er dit jaar relatief veel Flexine wordt getrokken. Vorig jaar had ik Flexine ook, toen zonder problemen. De huidige problemen zijn voor ons in ieder geen reden om het ras niet te zaaien.”



Van Hooijdonk verwachtte in week 18 de eerste wortels te kunnen laten zaaien. Dat begint met het ras Jocker, gevolgd door Atlas, Topscore, Vintor en een perceel Flexine. “We gaan wat minder Atlas doen, dat vullen we op met Jocker en Topscore.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Barry van Hooijdonk

Teeltspecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin