Doorgaan naar artikel

‘Als het met de broccoliprijs nu nog niet goed komt…’

Maarten Botman in Wervershoof plantte zijn vroegste broccoli in week 10. Vervolgens was het de rest van maart uitzitten in afwachting van beter plantweer.

Deze stertrayplanten zijn al met al nog onverwacht goed terecht gekomen. “Zonder wegvallers, met 1 of 2 procent hartlozen, maar dat laatste is voor het ras Sirtaki niet bijzonder.” Het gewas ging na het planten onder een afdekking met vliesdoek plus een net op het doek om geklapper door de wind zo veel mogelijk te beperken. Dat net ging er weer af meteen toen dat kon. “Het vliesdoek is er in week 19 afgehaald, omdat de planten nog behoorlijk gedrongen waren, maar al wel met een pitje. Door het doek te verwijderen, krijgt het gewas meer licht en kan het vlotter doorgroeien. Nu staan de planten er mooi groen bij, met schermen van 2 à 3 centimeter.” Hij rekende op 23 mei op zo’n 10 dagen oogstvertraging in vergelijking met andere jaren, “zeker met het huidige koude, natte weer.”



Ook de volgende plantingen doen het goed. “Dat zijn kluitplanten, die hebben de groei vanaf het begin mee gehad. Alleen in de eerste planten zat wat meeldauw, die kwamen uit de koelcel. Ze zijn evengoed weer hersteld.”



Twee weken later

Voor telers die dit jaar het ras Sirtaki niet (meer) hebben geplant, kan het knap laat worden voordat ze de eerste schermen kunnen snijden, constateert Botman. “Een ras als Ironman kan pas eind juni oogstrijp zijn, ook twee weken later dan normaal.”  Zelf had hij eind vorige week de eerst geplante Ironman nog onder doek liggen, “maar die moet er wel af, want er moet hoognodig geschoffeld worden. Zo veel onkruid, het ziet er eigenlijk niet uit.”



Beperkt oogstgat

Botman hoopt dat het oogstgat  tussen de  vroege Sirtaki en de eerste Ironmen beperkt blijft. “Ik heb ook nog Sirtaki onder doek en dus ook Ironman onder doek. Dat trekt die beide teelten wat naar elkaar. Daarnaast heb ik nog een opvulling met het ras Koros.”



Schimmel en insecten vormen geen probleem. Nóg niet, want als de temperatuur omhoog gaat kan de koolgalmug makkelijk opduiken. “Rond juni is altijd wel link , wordt het nu warmer dan gaat er meteen een bespuiting op.”

Over de prijsvorming is Botman positief. “Als dat nu niet goed komt, dan weet ik het niet meer. In Duitsland en in Engeland konden ze lange tijd niet planten.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Maarten Botman

teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin