Doorgaan naar artikel

‘Stoppen met subsidieconstructies’

Maarten Botman in Wervershoof oogstte op 3 december zijn laatste broccoli. “Dat is niet normaal, want door de droogte en vooral door een gebrek aan vocht, was de zetting van het scherm vertraagd.”

Kopers voor deze laatste Nederlandse broccoli waren er ook nog, in de daghandel, met prijzen die in de laatste week nog opliepen richting een euro. “De schermen werden wel wat zwartig als gevolg van meeldauw, maar door een tekort aan aanvoer en oplopende prijzen werd daar minder naar gekeken. Onder zulke omstandigheden is bijna alles goed, dat zie je zo vaak.” De kwaliteit van deze laatste broccoli was wel beter dan in de periode rond half oktober. De situatie toen was voor veel supermarkten aanleiding om over te stappen op Spaanse broccoli. Vorige week was, door zeer matig weer in Murcia, de groei er daar ook (tijdelijk) uit, waardoor de schapprijzen voor dat product flink konden oplopen. “Ik zie die Spaanse broccoli voor 2 euro per kilo”, aldus Botman midden vorige week.

Heel matig seizoen

Terugblikkend op het ‘eigen’ seizoen, karakteriseert hij dat als ‘heel matig’. “Een koud begin, al heel snel veel tegelijk afrijpende plantingen, droogte en nattigheid, en inkopers die snel overstapten op Spaanse broccoli. Daar komt ook nog bij dat de afzet in de vakantieperiode 3 tot 4 weken achter elkaar niet goed liep.”

“Ik pleeg nu wat machine-onderhoud, en ik heb nog een celletje savooiekool. Ik hoop dat de prijsvorming daarvan met de koude gaat aantrekken. Verder ligt er nog wat grondwerk. Voordat ik daaraan begin, moet eerst de vorst in de grond. De paden worden gespit en de rest van het land wordt los getrokken. Verder doen we niets, de grond ‘kerend’ bewerken doen we al jaren niet meer. Vooral de percelen waar vroege broccoli op moet, daar moet je zo min mogelijk aankomen.

Rassenkeus gemaakt

De rassenkeus zal zowat vergelijkbaar zijn met die van dit jaar. “Er is wel een aanbod van 4 of 5 nieuwe rassen, die zijn proefsgewijs uitgezet. Misschien is het iets om in het seizoen gezamenlijk een rondje te maken langs die velden, om te zien hoe ze erbij staan”. Het ras voor de vroegste teelt is nog dubben. “Dat wordt nog een moeilijk verhaal. Sirtaki was vorig jaar slecht, dit jaar was de start redelijk, maar was het einde ook weer niet goed. Er is nog geen goed alternatief voor, een ras als Koros is wat later.”

Alle subsidie de wereld uit

Botman ziet de financieringsconstructies als bij Van Dijck Groenteproducties in Meterik, met stevige externe particuliere geldelijke steun, met lede ogen aan. “Concurrentievervalsend”, noemt hij dat, “gericht op het binnen harken van subsidies. Telers sluiten zich aan bij een of andere telersvereniging, pakken de subsidie en vertrekken na 4 of 5 jaar. Veiling ZON zou op Agriport A7 groenten gaan verwerken. Dat is niets geworden, ZON is weg, Agriport heeft de subsidie binnen. Wat mij betreft gaat alle subsidie de wereld uit: je moet het verdienen met je eigen portemonnee: dan krijg je gezonde concurrentie, en het voorkomt overproductie.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Maarten Botman

teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin