Doorgaan naar artikel

‘Veel gesneden voor weinig geld’

Twan Wijnen kijkt terug op een teleurstellend bloemkoolseizoen waarin de prijzen tegenvielen. Hij richt zich op volgend jaar.

Voor Twan Wijnen in Maasbree zat het bloemkoolseizoen er op 2 november op. “In de twee weken daarvoor hebben we nog twee dagen per week gesneden. Op 2 november hebben we er korte metten mee gemaakt en dan ben je er ook klaar mee.” En dat geldt voor hem eigenlijk voor het hele seizoen. “De start was goed, maar al snel werd het veel snijden voor weinig geld. In augustus en september waren de prijzen goed en voor ons zijn de laatste hectares in verschillende plantingen allemaal bij elkaar gelopen tegen 20 tot 25 cent per kool. Van de oplopende prijzen in november hebben wij daarna niet meer kunnen profiteren. Maar ja, dat had het seizoen ook niet meer goed gemaakt. Als je het allemaal op een rijtje zet, dan moeten we dit seizoen dus maar snel vergeten.” De kwaliteit bleef tot het einde van het seizoen wel op peil.

Opmaat naar nieuw seizoen

Voor het nieuwe seizoen zijn in de laatste week van oktober de planten reeds gezaaid in ‘los gestorte trays’, de Wpg 64-trays. Dat gaat om de weeuwenteelt. De vroegste planten moeten nog gezaaid worden in 6 en 5-centimeter perspotten. Dat gaat in december gebeuren. Na de weeuwenteelt volgen de plantingen die opgekweekt worden in 144-trays; de kleine kluitplantjes.

De vroegste rassen zijn bij Wijnen Xenia, Solus en Easytop. Hij teelt het komende seizoen nagenoeg hetzelfde areaal dan in 2013. “Meer bloemkool telen betekent niet dat er ook meer inkomsten zijn. Daarvoor zijn we van andere factoren afhankelijk.”

Voor de vroegste plantingen zijn de grondmonsters inmiddels genomen. Wijnen had daar op 21 november nog geen uitslagen van. “Afhankelijk van de resultaten, zullen we onze bemestingsstrategie maken rond eventueel bekalken en kijken we wat er verder zoal nodig is. Op die manier gaan we weer op en top voorbereid met opgeheven hoofd het nieuwe seizoen in.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin