Doorgaan naar artikel

‘Toch met een goed gemoed het nieuwe jaar in’

De ‘waardloze’ prijzen voor bloemkool hebben geen invloed op de gemoedstoestand van Roel Bakker in Wervershoof. De tuinder maakt zich op voor een nieuw jaar.

Eind november is Roel Bakker in Wervershoof ‘los’. “Voor ons is dat normaal. Mijn hoofd staat al niet meer naar bloemkool. We zijn bezig met de tulpen en hebben ook Irissen in de kas.” De rassen bloemkool die er nog staan zijn Faraday, Kamis en Anique. “De prijzen zijn waardeloos met 25 tot 30 cent per kool.” Het hele seizoen was al ‘zuinig’, zoals Bakker het omschrijft. “Er waren nauwelijks topperioden, alleen begin september was er sprake van enige opleving met prijzen tot 70 cent. Eigenlijk was er het hele seizoen gewoon teveel bloemkool. Dan ben je afhankelijk van calamiteiten in andere landen en die zijn er dit seizoen niet geweest. Er hoeft ook maar dit te gebeuren en het seizoen ziet er heel anders uit. Maar dit seizoen was het in de zomer al niet veel. Vanaf half september zijn we voor bodemprijzen in de weer geweest.”



Goed gewas

De gewasstand van de nog te oogsten rassen is goed. “Ze zijn goed doorgegroeid en de hoge banen zijn redelijk goed zelf dekkend.” Aan gewasbescherming of bemesting deed Bakker in de afgelopen weken niets meer.



Zaaischema ingeleverd

Zijn vroege plantingen in 8 en 6 centimeter potten zijn inmiddels gezaaid bij plantenkweker Gitzels. “Hoe ze er bij staan? Dat weet ik niet. Ik heb het zaaischema ingeleverd en ik ben ervan overtuigd dat ze het verder prima zullen uitvoeren. Ondanks het matige seizoen richten we ons met een goed gemoed weer op het volgende jaar. Zo zitten tuinders nou eenmaal in elkaar.”

Het seizoen begint bij Bakker volgend jaar met Easytop, Baltimore, Brunel, Elinia, Prudentia en Triginta.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin