Doorgaan naar artikel

‘Ik ben tevreden over dit seizoen’

Op 16 januari plukte Job van der Burg in Stompetoren voor even zijn laatste spruiten. “Zoals het er nu naar uitziet liggen we een week stil door de vorst”, aldus Van der Burg op 17 januari.

De voorraad die een week eerder werd geplukt is inmiddels al afgezet dus de Noord-Hollander is door zijn voorraad heen. “De prijzen waren redelijk goed en langer bewaren is geen optie vanwege de beperkte houdbaarheid.”



De rassen die nog op het veld staan zijn Albarus en Bowintus. Het gaat om zo’n 10 hectare. “Tot op heden ziet de kwaliteit er goed uit; het heeft hier tot 6 graden Celsius gevroren, daar kunnen ze wel tegen.” De ervaring van Van der Burg is dat Bowintus iets gemakkelijker groeit dan Albarus. “We hebben een nat najaar gehad en Albarus is daardoor wat minder productief. Op een natte plek laat dat ras het naar mijn idee wat gemakkelijker zitten.”



Mooi seizoen

Van der Burg ziet in de prijsvorming tot op heden nog geen effecten van de vorst, maar hij verwacht wel prijsstijgingen. “Maar ja, als je weinig tot niets kunt leveren, schiet je daar niet zoveel mee op.” Toch kijk hij terug op een mooi seizoen. “Het prijspeil is dit seizoen gemiddeld genomen op een redelijk niveau gebleven. Als ik ook mijn laatste hectares voor deze prijzen kan plukken, dan ben ik tevreden over dit seizoen.”



Van der Burg stopte voor het eerst spruiten op stam in de vriescel bij -1 graad Celsius. “Het blad hebben we van de stammen gehaald en vervolgens zijn ze in kuubkisten gelegd. Het idee is om die eind maart/begin april te gaan leveren. Maar eens kijken wat dat ons gaat brengen.” Het gaat om 2 hectare.



Nieuw seizoen

De eerste planten voor het nieuwe seizoen worden in de eerste weken van februari gezaaid voor planten half april. “Devlin, Gustus en het nummer 2385 van Syngenta zijn onze vroegste rassen; daarna volgt Abacus.” De planten worden middels een dummypil behandeld met Gaucho.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin