Doorgaan naar artikel

‘Het was een speciaal jaar’

“We hebben in mei drie weken niet kunnen planten, dus nu valt er een gat bij het rooien”, aldus Paul Demyttenaere in Zonnebeke.

Hij rooide vanaf begin augustus tot 10 september de rassen Krypton en daarna Megaton, maar het volgende ras Poulton is nog niet op gewicht door het latere planten dan gewenst. De oorzaken zijn de slechte weersomstandigheden in mei en het feit dat de plantingen niet naar elkaar toe zijn gegroeid, wat onder andere omstandigheden wel het geval had kunnen zijn. “Het was een heel speciaal jaar.” Tegen eind september verwacht Demyttenaere de draad pas weer op te kunnen pakken. “De huidige gewassen staan wel mooi op kleur, maar hebben een groeiachterstand van 2 tot 3 weken door de 200 millimeter regen die hier in juli in drie weken tijd is gevallen.”



Op gebied van gewasbescherming is het rustig. “We spuiten op basis van een waarschuwingssysteem tegen trips, maar het aantal waarschuwingen is nog bescheiden. We gebruiken afwisselend Mesurol, Tracer of Vertimec.” Ook papier- en purpervlekkenziekte heeft nog niet tot noemenswaardige problemen geleid. “Purpervlekken begint wat de kop op te steken nu de dagen korter worden en de nachten vochtiger blijven. Die schimmel moet je voor zien te blijven, want als je hem hebt, raak je hem niet meer kwijt.”



Over de afzet tot begin september is de Belg vrij goed te spreken. “Tot die periode zaten we op zo’n 50 cent per kilo. Mede door schot, met uitval van 10 tot 20 procent, was de aanvoer toen ook lager dan gebruikelijk. Deze week zitten we op 30 tot 35 cent”, geeft Demyttenaere op 13 september aan.



Demyttenaere ergert zich een beetje aan vermeende oogstprestaties die zaadfirma’s aangeven bij rassendemo’s van nieuwe rassen. “Die praten over prestaties die je in mijn ogen een kwartiertje kunt volhouden met ideale prei van de beste percelen. Dat is geen praktijk, maar mensen die zelf geen prei schonen zien dergelijke cijfers al snel als een haalbaar gemiddelde, terwijl dat volstrekt niet klopt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin