Doorgaan naar artikel

Sluitkool

‘Vanaf nu preventief strooien tegen slakken’

Het bewaarseizoen van sluitkool sukkelt bij Robert Kos in Oudkarspel naar zijn einde. “De prijzen trekken iets aan”, zegt hij gekscherend, want dan heeft hij het over een verhoging van 3 tot 4 naar 5 cent per kilo. “Het bewaarseizoen blijft een trieste aangelegenheid, hoewel je nooit weet wat er nog te gebeuren staat. Aan de andere kant begint het nieuwe seizoen ook op gang te komen en dan is het normaal gesproken voorbij voor de bewaarkool.” Kos heeft nog zo’n 200 kisten bewaarkool zitten, maar is ook zelf al begonnen met het leveren van zijn op contract geteelde nieuwe kool. “Die leveren we tegen een kostprijs met een lichte plus. Als het teelttechnisch goed gaat, dan blijft er voor ons redelijk wat over. Een contractteelt vormt een ieder geval een solide basis.”

Eerste koomotjes
Teelttechnisch verloopt het tot op heden naar wens. “Door de matige temperaturen gaat de groei niet snel, want de bodemtemperatuur stijgt maar langzaam. Een paar dagen wat warmer weer zet niet echt zoden aan de dijk. Maar aan de andere kant levert een rustig groeiend gewas ook geen problemen op. We hoeven niet te beregenen en er is nog weinig druk van insecten en zeker niet van schimmels.” Het koolmotje begint wel een beetje de kop op te steken; dus die vraagt de komende tijd de aandacht van Kos, zeker als de temperaturen wat omhoog gaan.

Onkruid wisselend
De vochtige omstandigheden maken wel dat slakken gesignaleerd zijn. “De eerste hebben we gezien, dus vanaf nu gaan we daar preventief tegen strooien.” Over het onkruid is Kos wat minder gedecideerd. “De effecten van de chemische onkruidbestrijding zijn op de diverse percelen erg verschillend. Bij de plantingen onder doek is er het nodige doorheen gegroeid; bij de eerste plantingen zonder doek hebben we zelfs niet hoeven schoffelen en daar staat ook helemaal niets. Bij de plantingen van begin mei staat behoorlijk wat onkruid; dus daar is schoffelen en de inzet van een contactherbicide nodig om het onder de duim te krijgen. In principe schoffelen we altijd wel een keer; ook om lucht in de grond te krijgen.”

Trage groei
Bijbemestingen waren, ondanks de wat tegenvallende groei, tot op heden nog niet nodig. “Gezien de hoeveelheden water die hier gevallen zijn, zal er ook weinig stikstof zijn uitgespoeld. Wij hebben geen overmatige neerslag gehad. De gewassen groeien traag, maar ze groeien wel door. En als er nog wat stikstof vrijkomt, dan zal dat zeker niet veranderen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Robert Kos

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin