Doorgaan naar artikel

Roel Bakker

‘5- of 6-centimeter-potten, dat is de vraag’

“In vergelijking met de allervroegste rassen is de kwaliteit van onze bloemkool inmiddels weer vooruit gegaan”, aldus Roel Bakker in Wervershoof op 5 juni. Echt enthousiast was hij er nog niet over. “Het is nog zuinig, al trekt het nu wel bij.” Op dat moment was hij zowat klaar met de oogst van de plantingen op 8-centimeter potten, om over te stappen op de 5-centimeterpotten. “De vroegste kool had simpelweg te weinig inhoud”, omschrijft hij, zoals dat ook al duidelijk werd op de potbloemkoolavond op 30 mei in Wervershoof. “Vooral Easytop liet het deze keer liggen, Baltimore en Solis waren al beter.” Bakker startte deze keer op 21 mei met snijden.

Dubben over potmaat
Potten van 5 centimeter zijn wat goedkoper dan 6-centimeter potten én het planten gaat wat makkelijker. Potten van 5 centimeter zijn te verwerken met een Ferrari-plantmachine. Voor de 6-centimeters is een Perdu nodig, die wordt daarvoor gehuurd bij een loonwerker. In 2010 en in 2011 voldeden die kleinere potten prima, in de hand gewerkt door de mooie voorjaren. Deze keer doen die 5-centimeters het minder. “Daar zit nu duidelijk minder gewas op. Op een 6-centimeterpot begin je toch met een wat sterkere plant, dat heeft zijn voordelen in een voorjaar als dit. Misschien dat we volgend jaar de helft vijven en de helft zessen doen. We moeten dat bekijken, we zijn er nog niet uit.”

Wild als megeprobleem
Op de 5-centimeterpotten komt het ras Easytop weer terug, naast Solis en RS 5687 (Abe­ni).
In beide potmaten valt de hoeveelheid slakken op, hoewel voor het doek leggen daartegen is gestrooid. “We hebben het eerder nog nooit zo erg gezien. We hebben nog een bestrijding in de rijpaden uitgevoerd, maar toen was dat eigenlijk al te laat.”
Een deel van de 5-centimeter plantingen is niet meer afgedekt, Bakker verwacht dat in de oogst tussen het wel- en niet bedekte deel een gaatje gaat vallen. Door het verschil in klimaatomstandigheden door de bedekking, en door vreterij in de onbedekte planten. “Door ganzen, duiven en hazen. Het wordt zo vaak geroepen, maar het is echt een megaprobleem. Je hebt een dagtaak aan het bijhouden van de knalapparaten. Op het huisperceel, net nadat het doek hier was verwijderd, heb ik ’s nachts twee trekkers gezet, met de zwaailichten aan. Ik moest wat, de ganzen zaten er direct in. Dat heeft wel geholpen, maar ’s morgen wilden die trekkers niet meer starten: geen stroom meer.”

Nooit meer ploegen
Midden vorige zijn ook de rassen Cleobis, Cornalu en Fremont geplant. “Op een veld waar luzerne op stond. Dat is in de winter doodgespoten, waarna het is gewoeld en gefreesd. Ploegen doen we eigenlijk nooit meer. Tegenwoordig wordt er gepraat over telen in minimaal bewerkte grond, hier in de Streek gebeurt dat al jaren: je laat de structuur onder de teeltlaag ongemoeid en het werkt makkelijker en is goedkoper dan ploegen. Gewasresten geven geen trammelant. Bijvoorbeeld na winterbloemkool, laat je het na een freesbewerking liggen. Voor het planten, dan wel wat later in het jaar, wordt gewoeld en nogmaals gefreesd. Zonder problemen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin