Doorgaan naar artikel

Sluitkool

‘Vanaf 10 maart, als dat lukt. Beter wachten dan martelen’

“We zijn nu bezig met kool klaar maken, vertelde Martin Bolhuis in Wieringerwerf op 8 februari. “6 dagen per week voor de snijderij. We zijn nu met drie personen bezig, met een kachel erbij lukt dat wel.“ De kool, in alle maten, gaat weg voor vaste prijzen. “We leveren niet aan de handel, behalve als er kool over is. Dat is de laatste 2 jaar niet meer voorgekomen.” De laagste temperatuur die hij tot op dat moment had gemeten was minus 19 graden Celsius. Trammelant heeft dat nog niet gegeven. “Behalve dat het starten van motoren wat meer moeite kost. Ik sprak toevallig een koelinstallateur, die vertelde me dat het niet overal probleemloos ging. Het schijnt dat als een koelinstallatie even stil heeft gestaan, er koelmiddel naar de condensor kan worden gedrukt, die dan niet meer weg kan. Dat is dan niet even snel opgelost.”

60 ton moet te doen zijn
De koolplanten voor het komend seizoen zijn inmiddels besteld. Het is de bedoeling te starten met de rassen Faro en Gazelle, voor levering vanaf 10 juni. “Ik wil vanaf 10 maart beginnen met planten, als ik die vroege planten tenminste een beetje op een knappe manier de grond in kan krijgen. Maar is het nodig dat uit te stellen om de grond wat op te laten warmen, dan zullen we dat niet nalaten. Even wachten is dan beter dan de planten de grond in te martelen. Met het ras Faro oogst je klein spul, met Gazelle heb je direct al wel groter kool, en moet 70 ton per hectare wel haalbaar zijn. Daarna moet de productie verder oplopen. Voor die vroege teelten ga ik in een ongunstig scenario uit van 50 tot per hectare, maar 60 – 70 ton moet altijd wel te doen zijn. “
Na de vroege rassen volgen bewaarrassen als Destiny en Perfecta. “Die leveren we ook al af land. De snijderij heeft dat het liefst, vanwege de koolstructuur, en vanwege de houdbaarheid in de winkel. Kronos en Lennox zijn onze hoofdrassen.” 

Rubberen rupsen
Bolhuis komt nog even terug op het planten begin maart. Wieltrekkers willen dan nog wel eens sporen maken, terwijl je daar op dat moment niet op zit te wachten. Bolhuis heeft daarom twee trekkers op rubberen rupsen gekocht, waarvan er een gebruikt gaat worden in combinatie met de 2-rijige Agriplanter volautomatische plantmachine. Dit is de tweede plantmachine die Bolhuis van dit merk heeft, het werken ermee bevalt hem prima.
De rupstrekkers, van 75 en 140 pk, zijn een Mitsubishi en een Morocco. Beide komen uit dezelfde fabriek. “Ik was op internet naar een dergelijke trekker aan het zoeken, zo kwam ik uit in Japan, en daarna via-via bij een bedrijf in Nederland die deze machines verkoopt. Alles zit erop en eraan, inclusief hefinrichting en aftakas. Ze hebben wel een vrije lage wegsnelheid, van 15 tot 16 kilometer per uur. Voor korte stukjes is dat geen probleem, voor wat grotere afstanden heb ik een wagen waar de trekker op past.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin