Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Voor het eerst in 22 jaar tussenplanten’

Het blad van de aardbeien van Wilbert van Laar in Landgraaf die niet onder afdekking hebben gezeten zagen half februari pik zwart. Toch maakt Van Laar zich geen zorgen. “Dat zijn 2-jarige planten van Evie die normaal gesproken gedund moeten worden. Ik heb ze bewust niet afgedekt. Bovendien heeft het hier behoorlijk gesneeuwd, dus er lag van nature al een isolerende laag over de planten. Ik denk niet dat de rhizomen van de planten veel geleden hebben, maar dat zal over een tijdje pas blijken.”
De rassen Portola en Elsanta dekte Van Laar wel af. “Die hebben volgens mij helemaal niets geleden, maar ik heb nog geen rhizomen doorgesneden. Dus daar kunnen we het de volgende keer over hebben als ze aan de hergroei zijn.”

Min 20 aan de grond
De temperaturen liepen in Landgraaf terug tot min 18 graden Celsius op 1,5 meter hoogte. “Dus aan de grond zal het zeker min 20 zijn geweest, maar toen lag er ook al sneeuw.” Door die temperaturen hebben de eenjarige onkruiden in ieder geval het loodje gelegd. Wat er eventueel nog terugkomt wordt verwijderd tegen de tijd dat de bloemen zich aandienen. “Dan verwijderen we de bedekking en plukken tevens het aanwezige onkruid en dan brengen we stro in. Maar dat alles zal zeker pas over een week of zes gebeuren. Vorig jaar waren we eind april aan het plukken, maar toen hadden we een heel warm voorjaar.”

Groene regio
Minitunnels plaatsen voor extra vervroeging doet Van Laar niet. “Dat is meer voor jonge ondernemers”, grapt hij. “Het is lastig plukken en lastig met gewasbescherming. Het enige voordeel is dat ze goed beschermd zijn tegen hagel, maar in onze regio komt dat nauwelijks voor. In de 22 jaar dat ik aardbeien teel, is hier één jaar sprake van hagel geweest. En toen nog niet op een manier dat alles verhagelde. Wij leven hier in een groene regio als het gaat om het risico op hagelschade.”

Personeel nagenoeg rond
Zijn personeel voor het komende seizoen heeft Van Laar voor 80 procent geregeld. “Dat heeft nog tijd en misschien vallen er van die 80 procent nog een paar af. Zorgen om voldoende personeel maak ik mij niet.” Zijn personeelsbestand voor de pluk bestaat voor de helft uit Polen en voor de helft uit mensen uit de regio.

Tussenplanten
Voor het eerst in zijn 22-jarig aardbeienleven gaat Van Laar bij Portola tussenplanten. “Door de droogte in de herfst zijn niet alle planten aangeslagen. Ik ga vandaag planten bijhalen en ga ze oppotten. Vervolgens komen die op het veld onder flodderfolie. Als het nodig is, trek ik er nog een laat overheen en desnoods nog noppenfolie. Het gaat maar om 6.000 planten, dus dat is te doen.”
Het tussenplanten gaat gebeuren nadat de folie verwijderd is. Daarvoor worden een keer de bloemen verwijderd.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wilbert van Laar

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin